• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.94)
ilahi komedya; cehennem araf cennet - dante alighieri
dünya şiirinin başyapıtı "ilahi komedya", dante'nin cehennem'e, araf'a ve cennet'e yaptığı düşsel bir geziyi destanlaştırır. "ilahi komedya", 14233'e ulaşan toplam dize sayısı ile, şiir tarihinin en uzun soluklu şiiridir. dante'nin 1300 yılının 7 nisan perşembe gecesi başlayan gezisi bir hafta sürer, dante'ye cehennem ve araf yolculuğu boyunca latin şair vergilius rehberlik eder. araf'ın tepesinde vergilius yerini, cennet'te dante'ye rehberlik edecek olan beatrice'ye bırakır. dante, beatrice'yi ilk kez gördüğünde kendisi dokuz, beatrice sekiz yaşındadır. dante, ömrü boyunca beatrice'ye bağlı kaldığı gibi, düşünce dünyasının da esin kaynağı olur beatrice. vergilius'un aeneis destanını örnek alan ve sıradışı bir aşka mitoloji, tarih ve kutsal metinlerle de desteklenen gerçeküstücü bir ortamda yakılan bir ağıt olarak da değerlendirilebilecek olan "ilahi komedya"nın, tarih ve felsefeden dinbilime, gökbilimden geometriye uzanan bir ansiklopedi niteliği taşıması da bir başka özelliğidir. oğlak yayınları, eksiksiz ve ilk kez şiir olarak türkçeleştirilen "ilahi komedya"yı gururla sunar. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. kimi edebiyat tarihçilerine göre dante bu yazını cennet bölümü için yazmıştır. dante ' nin amacı cennete ulaşmak ve huzur ' u bulmaktır. burada huzur kelimesinin anlamı oldukça mide bulandırıcıdır çünkü var olduğunuzda size verilmeyen , varlığınız devam ettikçe de saklandığı bok çukurunu bulamadığınız huzur dante için yaratılış katliamı ile birebirdir. yaratılış katliamında son kalanların yaşam hakkını elde ettiği gibi , dante huzuru elde edememiştir. bu yüzden cennet = huzur eşitliğinin arayışında yolculuk eder.

    bazı , birçok , sayısız veya sayılı insana göre kurgu , ancak bundan öte gerçek bir yansıtma olan bu yolcukta dante araf'ta kalır. belki üçlemede bunu belirtmez ancak geldiği ormanda kayboluşu ile gittiği cennet arasında kalan herşeyde araf'tadır. orada kalmıştır ve huzur onun için olması gereken değil , olmaması gereken bir şekilde geldiği için sanırım dante bu yolculuğu ve yazını araf için yazmıştır. çünkü huzur'un varlığının bulunduğu yerde yazın olmaz , elde edilen huzur o var'lığa aittir , paylaşılmaz. belki dante tüm bu yolculuğu , bunun acısını tıka basa yemek , mideye indirmek ve araf'ı hazmetmek için yazdı. kim bilir oradan hiç çıkamadı , belki de huzur'a dair bir teselli adına son sözleriydi.

mesaj gönder