• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.68)
küçük prens - antoine de saint-exupery
antoine de saint-exupéry tarafından new york’ta bir otel odasında yazılan küçük prens yayımlandığı günden bu yana milyonlarca insanın kalbini fethetmeye devam ediyor. küçük prens’in yaşadıklarını anlıyor, kırgınlıklarına üzülüyor, söylediklerine hak veriyoruz. gezegenindeki çiçeğiyle pek anlaşamadığı için biraz uzaklaşmaya karar veren, yolculuğu sırasında dünya’ya da uğrayan küçük prens sahra çölü’nde bir pilotla karşılaşır. işte olan biteni de bu pilot anlatır bize. kimdir küçük prens, neden sürekli sorular sorar, çiçeğiyle neden anlaşamamıştır, gittiği diğer gezegenlerde kimlerle karşılaşmıştır ve neler öğrenmiştir? bu öyküyü dinlerken küçük prens’in yaşadıkları ve öğrendikleri sayesinde hayatımıza tekrar bakıyoruz ve yaşamı anlamlandırmada ‘ne kadar da büyüdüğümüzü” görüyoruz.
  1. !---- spoiler ----!

    siz benim gülüme hiç benzemiyorsunuz. siz hiçsiniz, dedi. kimse sizi ehlileştirmedi, siz de kimseyi ehlileştirmediniz. benim tilkim gibisiniz. eskiden o da binlerce tilki arasında bir tilkiydi. ama ben onu dost edindim, şimdi dünyada biriciktir.
    güller bu sözlere üzüldüler, utandılar. ama küçük prens bununla kalmadı :
    güzelsiniz ama boşsunuz. kimse size canını feda etmez. rastgele biri benim gülümü görse size benziyor sanır. ama o tek başına sizin hepinize bedeldir. çünkü onu ben suladım,cam şişeyle örttüm, paravanla korudum. onun uğruna tırtılları öldürdüm. onun övünmelerini, dert yapmalarını, ikide bir susmalarını dinledim. çünkü o benim gülümdür.
    sonra tilkinin yanına döndü:
    -hoşça kal, dedi.
    -güle güle git. sırrımı sana söyleyeyim. çok basit: insan en iyi gönül gözüyle görür. içyüzünü göz sezemez, gönül sezer.
    küçük prens de unutmamak için: içyüzünü göz sezemez, gönül sezer, diye tekrarladı.
    -gülünün değeri ona verdiğin emekle ölçülür.
    küçük prens de unutmamak için: gülümün değeri ona verdiğim emekle ölçülür, dedi.
    -insanlar bu gerçekleri unuttular. ama sen unutma. ehlileştirdiğin her şeyden sorumlusun, ömrünün sonuna kadar. gülünden sorumlusun...
    küçük prens de unutmamak için tekrarladı :gülümden sorumluyum...

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder