1. zaman zaman zor durumlarla karşılaşıp o sırada ne yapmamız gerektiği konusunda hiçbir şey bilmiyor ve sadece panik yapabiliyoruz. bu durumlara karşı önlem almak ve hakkında bazı şeyleri bilmek her zaman 1-0 önde olmamızı sağlar. gerçi o anlarda o panik yüzünden bunları düşünmek pek mümkün değil ama.

    1-sıklıkla karşımıza çıkan yazılarda kalp krizi geçiren kişilerin ilkyardım gelene kadar öksürmeleri öneriliyor. ama bu yarardan çok zarar getirebilecek bir öneri.

    kalp krizi sırasında öksürmek yalnızca aşırı kalp ritm bozukluklarında ve hatta kalp durması (kardiyak arrest) sırasında zaman zaman etkili olabilen bir yöntem. uygulandığı tek yer ise, yoğun bakımda yatan ve monitorize edilmiş (yani kalp ritmleri elektronik cihazlarla takip edilen) hastalar.

    kalp krizi sırasında öksürmek, yukarıda belirtilen şekilde gözlem altında olmayan kişiler için yarardan çok zarar getirebilecek bir öneri. kalp ritm bozukluğunun cinsine bağlı olarak, ritm bozukluğunu daha da ciddileştirme riski var. ayrıca ritm bozukluğu olmayan, sadece enfarktüs geçiren kişilerde, öksürmeye eylemi sırasındaki nefes tutma sırasında kana geçen oksijen miktarı azaldığından, öksürmek tam tersine enfarktüsü büyütmek ve kişinin ölümüne neden olmak gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.

    2-düşmekte olan bir asansörden kurtulma oranı çok az olsa da bu durum anında yapabileceğiniz iki şey var.
    ayağınızın altına mümkün olduğu kadar eşya koyup üstüne çıkın. bunun sebebi de eşyaların çarpma sırasında size etki edecek kuvveti az da olsa absorbe edeceğidir. eşyanız yoksa, asansörün tutacaklarından kendinizi yukarı itmeye çalışın, çok etkisi olmaz ama en azından darbe daha hafif şekilde olur.

    3-bazı besinler ilaçlarla birlikte tüketildiğinde etkileşim gösteriyor. mesela greyfurtun, düzenli alınan ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilme riski var.

    greyfurtun içinde bulunan ve cyp23a4 olarak tanımlanan bir enzim mide-bağırsak yollarında bazı ilaçlarla etkileşime girerek bu ilaçların ya etkilerini azaltıyor ya da ilaçların kan dolaşımındaki etkisini tehlikeli seviyelere çıkarıyor.

    greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabiliyor.

    greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor. bu da ilacın vücudun kaldıramayacağı kadar büyük kısmının sindirim sisteminden çıkması anlamına geliyor.

    4-eğer ters akıntıya kapılırsanız kıyıya paralel şekilde yüzmeye çalışın. kıyıya doğru yüzmek sadece daha fazla yorulmanıza neden olur.
    5-vücudunuza bir şey saplandıysa çıkarmamalısınız.eğer bir nesne vücudunuza saplandıysa bir damara gelmiş ve onu tıkıyor olabilir. şikago tıp merkezi doktorlarından dr. david beiser ''eğer size saplanan şeyi çıkartırsanız deliği açabilir ve kan kaybından ölebilirsiniz.'' diyor.
    6-kabartma tozu yandığında karbondioksit dumanı çıkardığı için küçük ev kazalarında yangın söndürmede kullanabilirsiniz.
    tavadaki yağın alev alması veya elektrikli küçük ev aletlerinin neden olduğu yangınların üzerine bir avuç kabartma tozu atarak yangının büyümesini engelleyebilirsiniz.
    7

mesaj gönder