1. "dolar 3.30 olmuş. olsun. bize ne elalemin parasından, amerika düşünsün."

    diyemeyeceğimiz bir durumdur. işte dolar/euro artmıyor senin paran değer kaybediyor.

    son aylarda daha da hızlanmıştır bu kayıp. dolar ve euro bazında son 1 yılda %21 değer kaybetmiştir. yani 1 yılda %21 fakirleştik, örneğin kişi başına düşen milli gelir yıl başında 9 -10 bin dolar bandında iken 7 - 8 bin dolar civarına inmiştir.

    ülkede ekonomik göstergeler sadece dövizdeki bu artış nedeniyle çok büyük şekilde olumsuz olarak etkilenecek gibi duruyor ve üstelik ufukta iç açıcı gelişmeler beklenmiyor.

    doların yükselmesi sanayinin kullandığı enerji maliyetinin artması bu da üretimin pahalılaşması demek. ithal edilen bütün ürünlerde fiyat artacak. yani enflasyon artacak.
    ülkenin dış borcunun dolar kuru ile birlikte katlanarak artacak. devlet bunu ödemek için vatandaş üzerindeki vergi yükünü arttıracak, bu da enflasyonu arttıracak.

    ne yazık ki ufuk kara bulutlarla kaplı zira vergi yükünü ötv artışlarıyla görmeye başladık bile. petrol fiyatlarının 100 dolarlardan 40/50 dolar seviyesine düşmesi ekonomide görece rahatlık yaşatmışken, bu alanda da iç karartıcı haberler gelmekte. petrol fiyatları son 3 günde %8-10 civarında arttı, bunu da benzin olarak doğrudan hissetmek üzereyiz...

mesaj gönder