1. hayattayken surekli olarak gozumuzun onunde "iyilik ve kotuluk" puanlarinin yazdigi bir sematik olsa; mesela street fighter'daki health bar'lar gibi.

    verilen ozveri ile bu puanlarin direkt lineer iliskisi olsa. yani zengin-fakir icin, ayni puani edinmek ayni zorlukta olsa. o yuzden hic hak yenmese. herkes bilse ki bir iyilik ediyorsa cok zorlanarak, cok puan edecek. kotuluk edip cok zarar veriyorsa etrafa, cok puan kaybedecek. ama herkes emin olsa ki adalet tam olarak saglanmis; aksi iddia edilemez. tartismaya acik bir konu olmasa ve siz youserlar "eee ama bunda soyle mantik hatasi var yhhaa" diyemeseniz. hatta eksisozluk yazarlari bile diyemese, o kadar adil olsa. inanilmaz adil olsa; oyle boyle degil.

    *
    toprağı çamur ensende
    bu fırtına dindiğinde
    kalbim kaldı elimde, bak
    *

    gelelim en mincir yere. her sene -bu baska bir zaman dilimi; her ay, her alti ay ya da 5 yilda bir vs de olabilir- en cok puani kalana, tam olarak bu olcumun yapildigi sure kadar istedigini yapma hakki verilse ve kimse ona karisamasa. o periyotta bu kisiye bomba, kursun hatta tokat bile islemese. ne dilerse onu yapabilse. ve en onemlisi, bu insan oldurulemese. olmeyecegini de bilse. kimse de onu zapt edemese.

    bu bir kisi, suresinin sonuna geldiginde asla sorgulanamayacak olsa. gecen sefer kim oldugu hafizalardan silinse; ama bir tek kendisi hatirlasa. ister anlatsa, ister anlatmasa kimseye. sonra ayni dongu tekrar baslasa. insanlar gene oyuna dahil olsa, ve bu insan sa-sa-sa...

    *
    muradın değil bu senin
    cebinde getirdiğin
    hepsi sana kadardı, bak
    *

    boyle sartlar altinda dunya daha iyi bir yer olur muydu acaba diye dusunuyorum. acaba herkes muthis iyi mi olurdu? yoksa kotu bir karmasa mi beklenirdi? unutmayin herkes oyuna dahil; ahlaki degerlerinizi oyuna gore belirlemeseniz bile kusura bakmayin, oyunun icindesiniz. "oyun bana puan verecek diye mi iyilik yapacagim yahu" deyip bunun sizden deger koparacagini dusunseniz bile, hayir, oyundasiniz ve bunu engellemek icin yapabileceginiz hicbir sey yok.

    ve

    sonunda oyun sizin icin bitse.

    size bu oyunun neden oynandigi soylense.
    artik gokyuzune kuyudan bakmasaniz. zaten yukari cikmissiniz; emin ve bilerek.

    durgun ve dingin.

    tatmin.

mesaj gönder