• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. "1984", Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasından sonra Amazon'un en çok satan kitaplar listesinde bir numaraya yükselmiş.

    abd vatandaşları 1984'ü yeniden ya da yeni keşfediyorlar sanırım. dünyanın her köşesi yangın yerine dönmüşken ve milyarlarca insan otoriter/totaliter yönetimlerin baskısı altında yaşam mücadelesi verirken 'biraz geç olmadı mı?' demek geliyor içimden. malum ülkenin çoğu başlarını bir zahmet çevirip dünyanın geri kalanına bakmadan yaşıyordu. demek ki 'bir musibet bin nasihatten evladır' sözünü böyle durumlar için söylemiş zamanında birileri.

    Donald Trump yemin edip resmen başkan olalı şunun şurasında bir hafta oldu olmadı. başkan adayıyken verdiği vaatleri harfiyen ve hızla yerine getirmeye başladı bile. yakında meksika sınırına duvar inşaatı başlar, aylardır standing rock yerlilerinin verdiği mücadele sonucunda yapımı durdurulan dakota access pipeline inşaatı da kaldığı yerden devam eder. 7 ülkeye abd'ye giriş yasağı, geçen cumartesi milyonlarca kadının katıldığı women's march'ta yaptığı konuşma nedeniyle madonna'ya soruşturma ve kürtaj yasağı hamleleri bir çırpıda aklıma gelenler.

    ne diyeyim? umarım kötülükte ve kötü zamanlarda değil de, 'daha iyi bir dünya için' hep beraber mücadele edip direnirken iyi zamanlarda eşitleniriz. hayır'lısı...

mesaj gönder