1. bu konuyla ilgili ilave bilgiler.

    vikipedi'deki bilgiye göre 11 üyeli yüksek seçim kurulu'nun 8 üyesi 2016 yılında atanmış. bunlardan 7'si darbe girişiminden sonra atanmış.

    şurada akp+mhp+hudapar'ın 1 kasım 2016 seçimlerinde aldıkları toplam oy ile referandumdaki evet oyları arasındaki farkın il bazındaki dağılımları görülebilir. oy artışının sadece ve sadece doğu illerinde meydana gelmiş olması ne kadar normal? (özellikle koalisyonun içince mhp'nin olduğu düşünülünce!)

    şurada ise, referandum ve son iki seçimde, sandık başına akp oy yüzdesinin histogramı yer alıyor. şu demek: misal, içinden %20-22 arası akp oyu çıkan sandık sayısı, toplam sandık sayısının yüzde kaçı? buradaki enteresanlık, grafiklerin en sağındaki çubukta. bu çubuk akp'nin %98-100 arası oy aldığı sandık sayısını gösteriyor. daha önceki seçimde bu tip sandıkların tüm sandıklara oranı yüzde yarımdan azken bu seçimde %1,5'a yaklaşarak şüpheli bir artış gösteriyor. bunun yanında bu oran, sadece referandum verileri dikkate alındığı zaman bile kendi içinde tutarlı değil. evet yüzdesi %60'dan yukarı çıktıkça sandık sayısı neredeyse düzenli olarak düşerken, bir anda son dilimde, yani %98-100 oranında evet barındıran sandık sayısı normal olmayan bir fırlama gösteriyor.

    düzeltme: vikipedi bağlantısı.

mesaj gönder