1. simcity 4 (sc4), 2002 yılında çıkmış olan simülasyon türü bilgisayar oyunudur. oyundaki amaç bir şehir kurup en iyi şekilde yönetmektir. serisinin 4. oyunu olup maxis tarafından yapılmış, yayıncılığını ise eagames üstlenmiştir. maxis'i daha sonradan eagames (bkz: electronic arts) satın almıştır. sistem gereksinimleri şu şekildedir:

    işletim sistemi: windows xp/me/2000/98 (windows 95/nt desteklenmez; win 7 her türlü destekliyor)
    işlemci: 500 mhz ıntel pentium ııı veya amd athlon işlemci
    ram: 128 mb
    cd/dvd-rom hızı: 8x
    sabit disk alanı: 1 gb
    video: 16 mb ekran kartı, directx 7 uyumlu
    ses: directx 7.0 uyumlu
    ınput: klavye, fare

    simcity 4'te bir belediye başkanı olup şehrimizdeki simleri en iyi bir şekilde yaşatmak ve şehri altyapı yatırımlarıyla daha değerli bir şehir haline getirmek amaçtır. oyunda geliştikçe yeni binalar ve yeni mekanlar evler dünyanın tanınan yapıtlarını da yapabilmekteyiz (bu yapıtlar arasında ayasofya da bulunmaktadır). bu serisi diğer serileri arasında büyük bir fark olup gelişme kaydetmiştir. en büyük fark kentleri parçalara ayrılabilmesi ve birleştirilebilmesi; her birinin ayrı ayrı geliştirilebilmesidir. bölgesel oyun kavramı simcity'nin bu serisinde başka bir boyuta ulaştı. yeniliklerinden biri de 3 tane küçük alan büyüklüğündeki yerleri de kontrol edebilmesidir. en geniş alan oyunda 256 x 256 olup gerçek hayatta bu ölçü 4 km karelik bir alana eşittir.

    simcity 4 kullanıcılarına pek çok seçenek sunmaktadır. ayrıca farklı konularda danışılabilecek uzmanlar da yeni sürüme eklenmiş. sc4 bireysel binaları finanse edebilmek için yeni özelllikler getirmiştir. kamu hizmet kuruluşları için bakım masraflarına sc4'te ayarlayabilme özelliği getirilmiştir.

    tüm bunların yanında eagames firmasının diğer oyunlarından sims ile etkileşimli olarak şehrinize bir sim yerleştirebilirsiniz. "bunun olayı nedir?" diye soracak olursanız bir iki tane sayabilirim: sim'inizi şehirde bir eve yerleştirirsiniz. kendisi bir iş bulur ve şehrin her türlü imkanından faydalanarak size rapor eder. gerçi sizin zaten halihazırda danışmanlarınız var, doğru; fakat sim daha samimi bilgiler verir. örneğin; danışmanlar suyun yetmediğini ve ek depolar ya da pompalar yapmanız gerektiğini söyler. sim'iniz ise hangi semtte akmadığını söyler. bu bilgiye de ayrıntılı haritadan ulaşabilirsiniz; ama sim söyleyince daha kolay ulaşılıyor bilgiye. yaşadığı bölgedeki hastahane, okul ya da polis istasyonunun yeterliliklerini size iletiyor. casus gibi biri. tabii, iyi bir eğitim almaz ve maaşı dolgun bir iş bulmazsa şehri terkedebiliyor. bu anlamda nüfus hareketlerini de izleyebilirsiniz.

    oyunun en temel özelliklerinden biri sabır istemesi. talepler zamanla değişiyor ve sizin şehrinize yapacağınız yatırımlar çoğu zaman taleplerle uyuşmuyor. halk 2. seviye yerleşim yeri (residence) talep etse de gelip oturmayabiliyorlar. kısa süreli talepleri takip etmeniz zor. o yüzden talepleri biraz geciktirmek iyi oluyor. bu durumda da ya talep çok büyüyor ya da zaten vazgeçiyorlar. arasını bulmak gerek.

    bütçeyi tutturmak başlı başına bir sıkıntı. bu oyunda ilk 5 yılda eksiye geçmezseniz hemen bir muhasebe bürosunda işe başlayın. o derece! tabii bankalar kapıda bekliyor. her zaman alabileceğiniz krediniz hazır. tavsiyem, sakın ola ki kredi çekmeyin. faizi büyüdükçe büyüyor ve şehir büyümeden borç dağ gibi oluyor. parayı her daim artıda tutmaya çalışmalı ve talep olmadıkça yatırım yapmamalı. yavaş yavaş ve küçük küçük büyümeye çalışmak gerek ki bu da oyunu hem zorlaştırıyor hem de güzelleştiriyor.

    sanayi, ticaret ve yerleşim bölgelerini nereye ve nasıl yapmak gerektiği konusunda bir şeyler söylemeye gerek yok. gerçek hayatta nasıl olması gerekiyorsa oyunda da öyle. (tabii ülkemizi örnek almayın; bizde durum çok değişik) kimse fabrikanın dibinde oturmak istemez. ya da şehrin öbür ucunda, fabrikalardan uzakta bir ticaret merkezi para kazanmaz. nasıl ki herkes evinin yeşillikler içinde olmasını, evine yakın otobüs durağı, metro hayal ederse oyunda da durum aynı. emniyet, trafik, sağlık gibi temel ihtiyaçlar simler için de vazgeçilmez. polis koruması olmayan semtte insanlar sokağa çıkmıyor, çocuklar okula gitmiyor, dükkanlar para kazanmıyor. benzer bir şekilde daha ilkokul inşa etmeden ve nüfusun büyük bir kısmı ilkokula gitmeden üniversite kurarsanız bütçede bir açık oluşması normaldir. bu ve bunun gibi aslında düşündüğünüzde mutlaka sizin de çözüm bulabileceğiniz küçük ayrıntılarla oyun zevkli hale geliyor ve büyüyor.

    oyun eski tarihli olması sebebiyle artık tüm platformlarda oyunla ilgili hilelere ya da "plugin"lere ulaşılabiliyor. fakat benim de naçizane tavsiyem bunlara itibar etmemeniz. oyun zaten yeterince güzel dizayn edilmiş ve çok dengeli. pluginlerle orjinalliğini bozmaya değmez. hileler için belki sadece para hilesini kullanmanız size vakit kazandıracaktır; çünkü kısa sürede bütçe altüst oluyor ve biraz hibe fena olmaz. bunun dışındaki hileler oyunun karakterini bozuyor. simler de doğal davranamıyorlar.

    win 7'de bile çalışan oyun benim gözümde hiç eskimeyecek. yeni versiyonu çıkmış olmasına rağmen hala oyuncuları ekrana bağlayabilen bir havası var. oyuncular için en azından koleksiyonda bulunması gereken bir oyun. herkese iyi oyunlar.


    Orijinal site için buradan lütfen

mesaj gönder