• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.55)
a clockwork orange - stanley kubrick
geleceğin britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. bir gece çetenin başı alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. hapse giren alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: bir deneye tabi tutulmak. sonrasında alex'in hayatı tümüyle değişecektir.
  1. alex'i canlandıran malcolm mcdowell'ın kendine hayran bıraktığı film. konusu ilgi çekici ve iyi işlenmiş. önce kitabı okuyan biri olarak filmde hayal kırıklığı yaşamadım, hatta muazzamdı. filmin sonuyla ilgili;

    kitap britanya'da orijinal haliyle, 21 bölüm olarak yayınlanıyor fakat amerika'daki yayın evi son bölümü çıkarmak istiyor. burgess da paraya ihtiyacı olduğu için bunu kabul ediyor.
    kubrick filmini çekerken aslında orijinal sondan habersiz çekiyor, fakat haberi olduğunda yine olsa ikinci versiyonu tercih edeceğini söylüyor.

    ben kitabın da filmin de sonunu beğendim; filmin işlenişi ve kubrick'in tarzına daha uygun bir sondu ve kitaptaki şekilde işlenseydi hayal kırıklığı yaratırdı. kısaca muazzam film, oyunculuklarıyla, konusuyla, dekor ve müzikleriyle. biraz daha ileri gidersem kubrick'in bana kalırsa en iyi filmi.

mesaj gönder