1. askerlik için şu söz söylenir "kim sana ne anlatırsa anlatsın, sen kendi askerliğini yaşayacaksın" aynı bölümde okuyan birden çok öğrenciye bölümle ilglili düşünceleri sorunlunca farklı zamanlarda farklı yanıtlar vermeleri beklenmedik olmaz. kim olduğunuz, kime evrildiğiniz, arkadaşlarınız, hobileriniz, ailenizin işi, ailenizle ilişkiler, tanıdıklar, akrabalar, özel yetenekler, gizli yetenekler, vs. vs. sebebi ile herkes ancak kendi deneyimini paylaşabilir, siz de alabileceğinizi, size uygun olanı süzersiniz. burada önemli olan iki şey var
    1- anlatıcının sınır koşullarını çok iyi tanımlaması: yani "makine mühendisliği okudum pişmanım" demek var, bir de " tek çocuk olduğum için puanım yetmesine rağmen ailem istanbula yollamadı. local bir üniversitede, kompleksli hocalardan ders aldım, ve belki de sevebilecekken, sevemedim." çok başka şeyler anlatır. dolayısı ile
    a) sizi çok iyi tanıyan ve analiz yeteneği yüksek bir dosta danışmak
    b) birazdan benim yapacağım gibi, genel ama temel bazı uyarıları dikkate alarak dümene sizin geçmeniz (ki potansiyel bir üniversite öğrencisine tavsiyem tabii ki bu olacaktır)
    2- dinleyicinin kendini bilmesi, mesela özel durumlarını, o durumlardaki başarı/başarısızlıklarını değil de, kendisi hakkında istatistiksel bir anlamı olacak bir "normal şartlarda ben" algısına sahip olması.
    gelelim kendi tecrübelerimden süzdüğüm genellemelere;
    i- şahsi kanaatim; özel bir ilgi/yetenek/fırsat vs. olmadıkça "önce üniversite-sonra bölüm" seçilmeli. üniversitede dersler elbette önemlidir, ancak üniversite bilginin kendi değil, bilgiye nasıl ulaşılacağı bilgisi + ufuk genişliği+sosyal ilişkiler ağıdır. büyük bir üniversite bunları sağlayabileceği için bölümünüz size çok uygun değilse bile, bir üniversiteden asıl almanız gereken şeyleri almış olursunuz, gerisi tabii ki size kalacak.
    ii- bölümlerin isimlerine değil, mezun olunca ne yaptıkarına bakın. ama gerçekten ne yaptıklarına, kitabi iş tanımına değil. "endüstri mühendisliği" bölümü çok mükemmel görünebilir ama, belki de mezunların %80'inin günlük yaptığı işler size çok sıkıcı gelecektir. seçmek istediğiniz meslekten en az 3 kişi bulup görüşlerini alın.
    iii- sona yazdım ama en önemlisi aslında. biricik olan yaşamınızı ne yaparak "harcamak" istiyorsunuz, ama bunu yaparken bir optimizasyon yapmak da zorundasınızdır " o faturalar ödenecek"
    evet tercih, 20 sonraki semtinizi, çocuklarınızın adını da etkileyecek biliyorum, elinizden gelen en iyi tahmini yapıp tercih yapın, beğenmezseniz değiştirmek için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. tüm ilgili yazar ve okurlara başarılar.
    ben

mesaj gönder