• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.33)
uzayda piknik - boris ştrugatski ve arkadi ştrugatski
"uzayda piknik", sovyet bilimkurgu yazınının dünyada en çok okunan yazarları ştrugatski kardeşlerin en ünlü romanıdır.dünyadışı bir uygarlıktan gelen konuklar, yeryüzünün gelişigüzel birkaç köşesinde yol kenarında piknik yapar gibi bir an konaklayıp gitmişler, ama geride bıraktıkları artıklar, olağandışı teknolojilerinin inanılmaz ürünleri, uğrak yaptıkları yerlerde insan yaşamını, toplum ilişkilerini alt üst etmeye yetmiştir. insancı amaçlar, kar ve güç tutkusu, yarışmacılık, silahlanma çılgınlığı, hastalıklı bir toplumda bireylerin çaresizliği ve karanlıkta doğruyu arayışları, ştrugatskilerin işlediği ana temalardır.
  1. youreads kitap grubu vesilesiyle okuduğum, grup vesile olmasaydı da muhtemelen hiç bir zaman okumaya yeltenmeyeceğim bir türün romanı. ama ilginçtir ki kitabı bitirdiğimde memnun olmadığımı, okuduğuma pişman olduğumu söylemem mümkün olmadı. aksine, bu konuda çemberimi genişletmem gerektiğini bir kez daha hatırladım.

    kitaba büyük bir ön yargıyla başladım. söz konusu uzaylılar olunca bol bol ‘dıkşın dıkşın’ çatışma, istila, abartılı kaos hali olacak diye korkuyordum açıkçası. ama pek öyle olmadı, uzaylılar ve insanlık çatışmayı bırakın kitap boyunca karşı karşıya gelmediler bile. kitap süregelen bir çatışma ortamından çok daha farklı bir atmosferi tasvir ediyordu: uzaylılar çoktan gelip gitmiş, insanlığa bir sürü ‘hediye’ ve soru(n) bırakmıştı. neden geldikleri, neden gittikleri, arkalarında bıraktıklarını neden bıraktıkları, hatta bu bırakılanların ne olduğu , bırakılanların insanlığa etkisinin ne olacağı ve sanırım en önemlisi insanlığın bu geriye kalanlardan nasıl bir fayda sağlayabileceği sorulardan bazılarıydı.

    insanlar sorulara en önemlisini cevaplamaya çalışarak başladılar tabii, nasıl fayda sağlanabilir? geriye kalanlar vasıtasıyla yakıta ihtiyaç duymayan araçlardan başlayan geniş bir skalada somut fayda sağlanabilmekteydi -yaşasın gelişmiş uzaylı teknolocisi!!- . ama yetmezdi tabii, ‘bölge’ye ölümcül de olsa girilmeli, geriye kalanlara ulaşılmalı ve nakte çevrilmeliydi. nakit her şeyden daha ilgi çekici ve cazipti. nakte giden yolda ölmek de mübahtı sonuçta. uzaylılar gelip gidedursun dünyalılar onların bile sekteye uğratamayacağı düzeni çoktan kurmuşlardı bile.
    böyle bir durumun gerçekleştiğini varsaydığımızda cevabını insanoğlu olarak veremeyeceğimiz hiçbir sorunun cevabının kurgulanıp sunulmamış olması, uzaylılarca cevabı verilmiş gibi yapılmaması kitabın en hoşuma giden tarafıydı, bilim kurgunun bu kadar gerçek olabileceğini düşünmemiştim. teşekkürler youreads kitap grubu!

    -reklamlar- tesadüf bu ya youreads film grubu olarak bu hafta izlemeyi planladığımız film de tarkovski’nin stalker’ı, katılım göstermek isteyen youserları bekleriz.-reklamlar bitti.-

mesaj gönder