1. çok fazla sebebi olabilir ama liseyi yatılı okulda okumam dolayısıyla kitap okumaya başlamam buraya yazma ihtiyacı hissettirdi. yatılı okulda okumasaydım, muhtemelen cin ali serisi hayatımda okuduğum son kitap olacaktı. bunun şöyle bir alakası var. evden uzak, önceki arkadaş ortamından farklı bir yer, üstüne bir de farklı bir şehir. en başlarda o kadar çok erkeğin vermiş olduğu sapkınlıkla türlü türlü saçma sapan şeyler yapılır. ama bir vakitten sonra, her şey bitmiş gibi hissedildiği için kitap okumaya başlama eşiği olur. bu benim gibi kitap okuma alışkanlığı olmayan için geçerli aslında.

    yani türkiye'de çoğu kişi işsiz olduğu için kitap okumaya başlar. açık olalım birçoğumuz babamızın elinde bir tane kitap görmemişizdir. görenler vardır belki ne güzel ama çoğunluktan bahsediyorum.

    birçok sebebi vardır demiştim. öncelikle örnek görmeyen bir insan kitap okumayabilir. hatta bazılarında gördüğüm bir durum var. bu bende olmadığı için nasıl bir duygu bilemiyorum ama mesela arkadaşlarına söylemekten utandığı için sigarayı bırakamayan insanlar var türkiye'de. ciddi ciddi böyle birini biliyorum. 6 ay boyunca ağzına sigara sürmedi. eski arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde söylemeye utanıp sigaraya tekrar başladı. nasıl bir kafa bilmiyorum ama yargılamak da istemiyorum. yani bağlamak istediğim nokta şudur: türkiye'de çalışkanlara enayi gözüyle bakılır ve değişik lakaplar takılır. kitap okuyanlara -en iyi ihtimalle- entel denilerek onlar dalga konusu yapılır. bunu belki siz umursamayabilirsiniz ama umursayanlar var.

    tüm bunlar size saçmalık gibi gelmiş olabilir ama doğma büyüme anadolu'da yaşamış biri olarak söylüyorum bizler maalesef böyleyiz.

    tabi kim bilir daha nasıl nedenleri vardır da onları da sosyolojik, fizyolojik, felsefik ve ya ütopik araştırmacılar söylesin. boş durmasın ibneler.

mesaj gönder