1. ingiliz aklının 19. yüzyıldan başlayıp bir forma sokarak dünya piyasasına saldığı ticari üründür. daha sonraları kendini bulan u.s.a. ile birlikte daha bir önem kazanmış ve bu alanda yayın yapan üniversitelere ve yayın evlerine iyi bir döviz kaynağı olmayı başarmıştır.
    senelerce saxonlar'dan, franklar'dan, keltler'den, normanlar'dan afedersiniz küskü yemiş ada sakinleri bu karma dili biraz da miras olarak almıştır. içerisinde avrupa'nın dede dili latinceden çok fazla terim bulundurarak fenni ilimlere göz kırpmış, mevcut sözdizim yapısını koruyarak hint-avrupa dili konuşanlarına 'hey gelsenize benim ki hem kolay hem süper' diyebilmiş ve zor görünen yanlarını doğru tespitlerle törpüleyerek sadeleşmeye gidip bir 'selam' çakarak dünyaya açılmış ve devlet destekli örgütlenmeleriyle dünya üzerinde kurduğu ağlarla başarılı bir ürün olarak piyasada yerini almıştır. zaten sonrası filmdir, english home'dur, dizilerdir derken pr olayını aşıp 'lingua franca' olmayı başarmıştır.
    bunların altında hep ingiliz aklının koloni mantığı yatar. ancak ilişkiyi romantize ederek zevk almanıza yardımcı olmayı öğrenmişlerdir. unutmayalım ki sevgili dostlar, bir insanın dilini değiştirdiğiniz gün düşüncesinin yönetimini ele almışsınız demektir.

    edit: imla

mesaj gönder