1. eski donemlerdeki organik maddelerin yer altinda çürüyerek başkalaşım gecirmesi ile oluşan madde.

    eskiden dunyadaki oksijen miktarinin arttığı bir donemde canlilar fazla oksijen sebebi ile asiri derecede büyümusler. sonradan yer altinda kalan bu canli organizmalar curuyerek baskalasim gecirmisler ve petrol, komur vb. seylere donusmusler.

    benzin ve mazot ile calisan motorlar icat edilmeden once petrol onemsiz bir madde idi. aydinlatmada kullanılırdı. hatta bir yerde kerkük'te yerin altindan kendi kendine çikan petrolden bahsediliyor. yerin altindan kendi kendine cikan siyah bir sıvı.

    daha sonra benzin ve mazot ile calisan motorlarin icadı ile petrol önem kazaniyor. bunun farkina varan batı devletleri ortadoğuda bol miktarda petrol rezervi oldugunu farkediyor ve planlarini bu duruma gore cizmeye başlıyorlar. yani bir ingiltere bir amerika bizim kara kasimiza kara gozumuze degil, yeralti servetlerimize geliyor.

    petrol rezervi ilerleyen zamanlarda azalacak. sonucta yer altindaki rezerv sonsuz degil. akıllı olan planlarini gunes enerjisi ve elektrik enerjisine gore yapıyor. akılsız olanlar ise petrol parasi yemeye devam ediyor.

mesaj gönder