1. en basitinden suyu düşünelim. bir oksijen iki tane de hidrojen bir araya gelip bağ yapınca su oluyor bildiğiniz gibi. bu bağlar elektronların ortaklaşa kullanılmasıyla oluşuyor (kovalent bağ, orta okul konusu). elektronların atomdan atoma farklılık gösterdiğini düşünsek bu ortaklaşa kullanımda sorunlar olabilirdi.

    o kadar basitlikten biraz daha derine inelim şimdi. tüm bu elementler nasıl oluştu? nerede oluştu? buna bakmak lazım. yıldızlar hidrojenden oluşan dev kürelerdir bildiğiniz gibi. füzyon tepkimeleriyle bu hidrojenler helyuma dönüşürler ve mükemmel bir enerji açığa çıkarırlar. zamanla bu helyumlarda füzyon tepkimeleriyle daha ağır elementlere dönüşürler. olay bu şekilde ilerler. ve bildiğimiz ağır elementler zamanla meydana gelmiş olur. yani temelde tüm elementler hidrojen atomlarının birleşmesiyle oluşmuştur. bu durumda kökeni aynı olan elementlerin elektronlarının, protonlarının ya da nötronlarının birbirlerinden farklı olduğunu düşünmemek gerekir.

    ha eğer düşünce, elementten elemente bir farklılık değil direkt tek bir atomun içindeki elektronların birbirlerinden farklı olduğuysa bence o da tuhaf bir düşünce. aralarında bir farklılık olmaları durumunda atom için bir polarizasyon meydana gelme ihtimali çok yüksek olurdu. ama bildiğimiz kadarıyla başka bir atomun etkisine girmedikçe atomlar kendi içlerinde (elektron akışı yönünden) dengeli bir hareket sürdürüyorlar.
    jimi