1. yabancı memelerinde türk ırkının benzetildiği canlı. benzettirenler sağolsun.
    edit: "melali anlamayan nesle aşina değilim."
    hiciv
  2. yaklaşık 300 milyon yıldır dünya üzerinde yaşamaktadır. insana kıyasla radyasyona 6 ile 15 kat daha dayanıklıdırlar. bazı türleri hiçbir şey yemeden 1 ay aktif yaşayabilir. su altında yarım saate kadar boğulmadan yaşayabildikleri görülmüştür. bir hamam böceği, kafası olmadan iki hafta yaşayabilir çünkü beyinleri ayaklarındadır fakat başsız bir hamam böceği açlıktan ölecektir.

    hamam böcekleri birçok ülkede besin kaynağı olması sebebiyle üretim çiftlikleri de var. hatta canlı hamam böceği yeme yarışmaları bile düzenlenmekte.

    ayrıca nemli bölgelerde yaşamayı severler. bina içleri, banyolar vs. tahminimce ismide bu yüzden hamam böceği.
  3. ben dün bir hamam böceği öldürdüm

    kendimle aramın bozuk olduğu günlerden birinde, vakit gece yarısına gelmek üzereyken haftalardır güya okumak için yanımda taşıdığım kısa bir romanı hala okumuyor olmanın verdiği suçluluk duygusuyla televizyonda, zihnim kendimle meşgul olmasın diye rastgele gezinirken yan odadan "pıt" diye bir ses duydum. yatmadan odayı biraz havalandırayım diye açtığım pencereden bir böcek girmiş olabileceği aklıma geldi hemen. böyle bir şey olmadığını umarak kapı girişini gözetlemeye başladım. bizimkisi şapşal şapşal gezinerek girdi içeriye. ben görünce küfür kıyamet koltuğun üzerine çıktım. sesimi duyunca heyecan yaptı, nereye gideceğini bilemedi. kapının yanındaki koltuğun altına kaçtı, sonra çıkıp kitaplığın oraya gitmeye çalışırken ben yere inip önüne geçerek "siktir git, gelmeee !!!" diye bağırarak korksun diye telefonu yere vurmaya başladım. korkup kapının kenarından duvar kenarında, köşebentin kısa kalıp kapatamadığı aralıktan içeri girdi. bu eve taşındığım üç yıldır canlı olarak gördüğüm üçüncü hamamböceğiydi bu. ilkinde cok fazla korkmuş, böcek ilacı olmadığı için öldürememiş ve kendimi odaya kapatmıştım. ertesi gün bir böcek ilacı almıştım. hala banyoda takılırken yakalayıp böcek ilacını üstüne boca ederek öldürmüştüm. ayaklarını havaya diktikten sonra hala ufak kıpırtılar devam ediyordu. sonrasında bir yerlerde bu böcek ilaçlarının böceklere çok fazla acı çektirdiğini okumuştum. bu küçük çaplı bir vicdan azabına yol açtı bende. bu sefer karşılaştığımda o kadar korkutucu gelmemişti aslında ama yine de çok korkuyormuş gibi davranıp koşarak böcek ilacını almaya gittim. saklandığı köşeye sıktım hemen. çıkmayınca başka yere gitmiş galiba diye düşündüm. biraz sonra çıkıp kaçmaya başladı. ilacı sıkmaya devam ettim. çok fazla sıkmak zorunda kaldım. sonrasında öldü. hamam böceklerinden neden nefret ettiğimi pek bilmiyorum. hatta nefret ettiğimden de emin değilim. bunu sorguladığımda aklıma babamın evde hamam böceğinden koşarak kaçması geliyor. babamı bu kadar korkutabildiği için önce saygı duysam da babamın öfkesine maruz kaldığı için de pek ondan yana olmak istemedim. babam onu katlanmış bir gazeteyle öldürdü. hem böcekti zaten. babamı ne kadar sevmesem de babama karşı bir böceğin tarafını tutamazdım. ben galiba, babam korktuğu ve nefret ettiği için korkuyor ve nefret ediyorum hamam böceğinden. haksızlık ediyorum o zaman.

    tanım: katlanmış bir gazete, sert bir cisim veya böcek ilacı ile öldürülebilen; sıklıkla insanların öfke ve nefretine maruz kalan; hayvanseverlerin bile görmezden geldiği, haklarını gözetmediği bir böcektir.