1. güzel duyar kasılmış yalnız .

    o zaman sevgili dostlar , baştan başlayalım. bu hayvancıklar yüzyıllar önce vahşi idi . kendi doğalarında kendi seleksiyonlarıyla yaşayıp giderlerdi . sonra insanoğlu onları aldı çaprazladı , ehlileştirdi ve bu canlılar süreç içerisinde insanlarla yaşamaya başladı . hangi hayvanlar ? kedi,köpek,inek,koyun,at vs . itirazın varsa buradan başlamak lazım . kuzuyu köfte , danayı sucuk yapınca sorun yok. zavallı tavuğun evladını sahanda kızan tereyağına kırınca harika . kısırlaştırma büyük alçaklık (!) çok duyarlanan herkes tam süper vegan ise saygı duyarım .

    doğal ortamı vsvsvs . masalla masalla ... doğal ortam mı kalmış ? siz hiç doğada yaşayan köpek , kedi gördünüz mü ? ormanda köpekle karşılaştınız mı ? onların doğal ortamı yüzyıllar önce insanın yanı haline getirilmiş . yanlışı orada aramak lazım. bir yerleşim yerinin sokakları doğal ortam değildir. dolayısıyla önce beton kutucuklar , paracıklar , arabacıklar gibi sevdalarımızı gözden geçirmemiz lazım.vahşi kapitalizmi sorgulamamız lazım. sorunun sebebini es geçip sonuçlarından biri ile hallenmek boşa kürek çekmek olur.

    özetle azıcık gerçekçi olmak lazım. günümüzde kucağımızda bulduğumuz bir sorun bu . mantıklı bir önerisi olan varsa buyursun . ne yapmak lazım ? bir çözüm sunulabilirse başım üstüne . sokak hayvanlarını çoğaltalım onlar da sokaklarda ya araba altında ya zehirli sosisle öldürülsün yada çöplerde yiyecek arasın dursun , soğukta titresin. o hayvanı ehlileştiren insanken , onu bu yaşama terk etmek adil mi? lütfen önce çözüm önerisi sonra duyar.
  2. malzemeler

    bir adet arka bahçe
    beyni formatlanmış bir dişi bir erk homo sapiens

    evet yeni bir tarifimle karşınızdayım. bu tarifimizin ismi içine sıçılan doğa
    malzemelerimiz her yerde bulunabilecek malzemeler sokağa çıkıp beyni formatlanmış bir erkek bir dişi sapiens alıp onu evinizin arka bahçesinde kendi başlarına bırakmanız yeterli. aradan binlerce yıl geçtikten sonra nasıl arka bahçenin anasını ağlatacaklar kendi gözlerinizle görebilirsiniz, şayet yaşarsanız.

    ilk başta arka bahçenizin şartlarına uymaya ve hayatta kalmaya çalışacaklardır ardından üreyecekler ve çocuklarını arka bahçedeki elmayla armutla evcil hayvanınız kediyle besleyecekler aradan binlerce yıl geçince ateşi, yazıyı, devleti bulacaklar götlerinden bir medeniyet uyduracaklar ve arka bahçenizin anasını sikmeye başlayacaklar.

    ah aslında bu deney daha önceden yapılmış şimdi farkettim. (bkz: insanlık tarihi)

    şunu demek istiyorum aslında: camus'nun veba'sındaki gibi farelerin sayısı azaldıkça kedilerin de sayısı azalıyor, bu bazen insandan bağımsız şekilde meydana gelirken çoğu zaman insanın başrolde olduğunu görüyoruz. soy tüketmek konusunda öyle bir masterlığımız vardır ki kendi türümüzden canlıları bile yok etmeye kalkışmışızdır. (bkz: kızılderililer) (bkz: atom bombası)
    bu kanser hücrelerinin vücudumuza yayılışı gibi dünya'ya yayılışımız, dünya'nın sonunu getirmektedir.

    yani bu kısırlaştırma olayı yapılmak zorunda fakat bunun da sebebi bizleriz çünkü doğanın doğal işleyişine vurduğumuz ketin bir sonucu olarak doğanın işleyişine beşeri bir dokunma gerçekleştirmek zorunda ve düzeltmeye çalışmalıyız, fakat olay aslında kısır bir döngü nerden düzeltmeye çalışsak diğer yerden patlak verecek bu doğaya karşı doğal olmayan tutumumuz.

    yani en iyisi siktir et etiği metiği güzel kardeşim, biz etiğin de amına koyduk çok afedersin.
  3. bir canlının doğasını değiştirmekte pek etik aranmaz gibime geliyor.
  4. kendi uzerinde yapilmasini istemeyecegin hersey etik degildir.

    seni kisirlastirsam olur mu?
  5. insanoğlu gerçekten bildiğin virüs. kanımca dünyadaki en farklı virüs hemde. doğaya uyum sağlamak yerine doğayı kendine uydurma çabamız neredeyse sınırsız. daha kötüsü bu konuda başarılı olmamız!

    ha etik metik diyorsan onu kedine verdiğin mamanın içindeki ciğerin sahibi olan "kaz"a sor bence. kaz ne derse katılıyorum.
    h2o
  6. elbette hoş birşey değil. fakat ben de kısırlaştırılmış bir dişi kediyi arkadaş edindim kendime ve şiddetle karşı çıkan arkadaşlara sormam gereken birkaç soru var.

    siz hiç çöp konteynırlarının sağında solunda içi dışına çıkmış yavru kedi ölüsü gördünüz mü?
    siz hiç açlıktan, susuzluktan ve kimsesizlikten korku içinde çocuklardan kaçmaya çalışarak hayatta kalmayı deneyen bir yavru kedi gördünüz mü?
    siz hiç yavrusuna yetemediği için onları birer birer kaybeden çaresiz annenin üzüntüsünü görebildiniz mi?
    siz hiç üzerinde sigara defalarca sigara söndürülmüş bir yavruyu kucağınıza alıp içine düştüğü dehşeti hissettiniz mi?

    ne sanıyorsunuz lan siz dünyayı? yaşamak ve üremek için müthiş bir ortam falan mı?

    kimse kusura bakmasın mantıklı bir eylemdir. dışardakilere de elimizden geldiğince yardım edelim, yuva sahibi yapalım.

    edit: mantıklı fakat etik olmadığı söylenmiş. hayvanlarda bu tür eğilimler olmadığı için empati yeteneğimiz bu noktada bir işe yaramaz. ikincisi, etik dediğimiz şey amiyane tabirle toplumun ahlak anlayışı, ahlak felsefesi ise her olay ayrı bir kıstastır. kediyi kısırlaştırmak sadece mantıklı değil ayrıca vicdan sahibi bir bireyin başka bir canlının yaşam kalitesini artırmak ve sonradan olması muhtemel yavruların da cok büyük ihtimalle acı dolu bir yaşama adım atmalarına engel olduğu için etiktir de. doğması muhtemel yavruların yaşam haklarını ellerınden aldıgımızı düşünenler olabilir fakat onlar zaten yoklar.
  7. doğal alanı tahrip edilmiş hayvanlar için değil etik elzem bile olabilir. mesela kedi ve köpeklerin doğal yaşam alanı kalmadı. kışın bu hayvanlar hayatta kalabiliyorsa duyarlı insanlarımız sayesindedir.
  8. sen hayvanların tüm yaşam alanlarını yerle bir et, sonra o hayvanlar sokaklarda yaşam mücadelesi versin burada etik mi diye tartışalım di mi?

    bu sorunun cevabını kuzu etini gömerken düşün birde ne dersin.. o da hayvan değil mi?
  9. insanların bu dünyaya yaptıkları hiçbir şey etik değildir, der; işin içinden bal gibi, mis gibi çıkarım.
  10. etiğin allahıdır
    öyle ki bir kedi ya da köpek yılda ortalama 10 yavruya sahip olsa
    birini sahiplendirseniz
    diğer 9u sokak ve barınağa düşse
    acı çeke çeke ölecekler
    o sahiplendirdiğiniz bir tane de ya üreticiye ya dövüşçüye ya bir psikopata, en iyi ihtimalle sorumsuz birine denk gelecek, terk edilecek
    haliyle etiğin allahıdır