1. yoktur.

    hepimiz az çok kötülüğe meyilliyiz.

    mesela haberlerde arada rast gelirim; birisi bir suç işler, sonra onu tanıyanlar "o çok iyi bir insandı, nasıl böyle bir şey yaptı hala anlayamıyorum" der.

    işte hiç kimse %100 iyi değil. çünkü berbat bir dünyanın içinde yaşıyoruz.

    iyi dediğimiz birinin birine ya da bize karşı kötülük yapma olasılığı hala vardır.
  2. tüm insanlar iyidir. insanları kötülüğe sevk eden toplumsal yaşantıdır. şimdi ömrünüzün sonuna kadar tek başınıza ıssız bir adada bir yaşamaya mecbur kaldığınızı düşünün.
    hangi günahları işleyebilirsiniz?hangi kanunun hangi maddesini çiğneyebilirsiniz?

    başka bir insan yoksa, her insan iyidir.
  3. iyi insan kötülük düşünmeyen insan değil, iyilik yapan ve gördüğü kötülükleri muktedir olabileceği düzeyde engelleyen insandır.
  4. lafının üzerine gelendir.
  5. derinliklerinde kaybolmak istediğin insandır..
  6. çoğunluğun işine geleni yapan insandır.
  7. günümüzde iyiliği ve iyi olanı tanımlamak zor olsa da özetle kötü hasletler barındırmayan insanlara iyi diyebiliriz. yani iyi birisi sizi dolandırmaz, yalan vaatlerde bulunmaz, çıkarları için başkalarına zarar vermez, keyfe keder kalp kırmaz v.s. diyebiliriz. peki iyi ile kötünün bu denli birbirine karıştığı bir zamanda bunları birbirinden nasıl ayırt edebiliriz? karmaşık yöntemler çoğunlukla bizi yanıltır ve yanlış yönlendirir. bu yüzden hayat içerisinde kullanacağımız formüller mümkün olduğunca basit ve kesin sonuçlar veren formüller olmalıdır.

    iyi ile kötüyü ayırt etmeye yarayan en kesin formüllerden birisi de cesarettir. cesurlar iyidir diyemeyiz keza kötü olarak tanımlanan pek çok insan cesaret sahibidir bu yüzden formülü tersten uygulamak gerekiyor. iyi olarak tanımladığımız insanı aynı zamanda cesur olarak da tanımlayıp tanımlayamayacağımıza bakarsak elde edeceğimiz sonucun kesinliği artacaktır. hiç bir korkak iyi değildir, dolayısıyla bütün korkaklar kötüdür diyebiliriz. hayatınızda kaç tane iyi korkak tanıdınız? cesur insanlar ne olursa olsun kalabalığa karşı çıkabilen ve inançlarını savunabilen insanlardır. gerektiğinde öne çıkabilirler, tehlikeye atılabilirler ve gerektiği zaman sorumluluk alabilirler. yani cesaret sahibi bir insanın iyi olma ihtimali varken bir korkak kesinlikle iyi olamaz.

    sözlüğün yaş ortalaması genç bu yüzden ilişkiler üzerinden basit bir örnek vereyim; sevdiğiniz birisiyle birliktesiniz ve çok iyi anlaşıyorsunuz diyelim. malum toplum yapısından dolayı ilişkinizi evlilik sürecine sokmaya karar verdiniz ama o da ne? partnerinizin ailesinin çocuklarının evlilik hayatıyla ilgili başka planları var veya sadece sizi tasvip etmediler ve ard arda yaşanan tartışma süreçlerinin ardından sizi terketti. o çok sevdiğiniz, çok iyi birisi olduğunu düşündüğünüz kişi size büyük bir kötülük yapmış oldu. neden? çünkü o bir korkak. ailesine karşı çıkmaya cesaret edemiyor. bu ayrılık türü ülkemizde yaşanan en yaygın ayrılık türlerinden biri olduğu için bunun üzerinden örnek verdim ama binlerce örnek verilebilir. bir arkadaşınızla yolculuk ederken karşılaştığınız tehlikeye karşı arkadaşınız sizi kendisine siper edebilir veya kendisini korumak adına ani bir hareketle sizi tehlike unsurunun üzerine itip kaçmaya kalkışabilir çünkü o bir korkaktır ve bütün korkaklar kötüdür.

    kötülüğün en zavallı hali korkaklıktır. bu yüzden yiğitlik önemli bir erdem olarak litaratüre girmiştir. hiç bir kavram gereksiz yere varolmaz...