1. şu anda yeryüzündeki en iyi gitaristler arasındadır. duygusuz diyenleri "ah hayatım ben hep jiiaz buluuz" diyenler olduğunu düşünüyorum. metal müzikten bahsediyoruz. dream theater da işin içine girince iş progressive metal oluyor. adamın ne yapması bekleniyor? davul arkada çıldırıyor, bas klavyeyi baştan sona dolaşıyorken john gitarı cleane alıp duygusal solo mu atsın? he illa onu kast etmiyor olabilirler. ama o bpmde duygu ancak tonla ev tekniklerle sağlanır. ki yazdığı tonların şarkılara çok uygun olduğunu düşünüyorum. teknik olarak da bir sıkıntısı elbette yok.

    ayrıca günümüzün leş müzik piyasasında hala çatır çatır metal yapma gayretinde olan sayılı adamlardandır. sırf bu bile saygı duyulmasını gerektirir bence.
    jimi
  2. dün önceki yorumuma ekleme şeklinde yazmıştım bunları ama silinmiş. üşenmeyip tekrar yazayım dedim. şimdiden söyleyeyim gitar parçalarına ve teknolojilerine ilgili değilseniz sıkılabilirsiniz okurken. ona göre okumaya başlayın :)

    kendileri music-man marka gitar kullanır. bilen bilir seri üretim yapmaz sipariş üzerine üretim yaparlar. ki john'un gitarları da seri üretime geçilecek gitarlar değildir zaten. şöyle ki.

    gitarlarında iki çeşit manyetik bulunur. ikisi normal manyetiklerken diğeri köprüde bulunan piezo manyetiktir. normal manyetiklerin bağlandığı birinci jak soketinin dışında piezo manyetiğin bağlı olduğu ikinci bir jak soketi vardır. bunlar arasında geçiş bir switch yardımıyla rahatça yapılabilir. ilk jak soketinden normal elektro gitar tonları elde edilirken ikinci çıkıştan babalar gibi akustik gitar tonları alınır. hem de öyle böyle değil. bu da elbette gitarın ton yelpazesini ciddi anlamda genişletir.

    gitarlarının kasası genellikle ıhlamur kasadır. bu hem hafiflik hem de dayanıklılık sağlıyor gitara. ama ıhlamurun verdiği tonun sertliği john'a yetmediğinden ve daha çok sustain istediğinden gitarın arkasında oyulan bir bölüme maun plaka yerleştirilmiştir. hem maunun avantajlarını hem de ıhlamurun avantajlarını tek gitarda birleştirmiştir.

    gitarlarında manyetik dizilimi h-h (humbucker-humbucker) şeklindedir. bu dizilimli gitarlarda manyetik switchi üç yollu olur normalde. en altta köprü manyetiği, ortada birbirlerine yakın kutuplar, en üstte sap manyetiği çalışır. ama john'un gitarlarında dördüncü bir yol daha vardır. bu da birbirine uzak kutupların çalışmasını sağlar. böylece gitarın ton yelpazesi biraz daha artmış olur.

    gitarlarının manyetikleri pasif manyetiktir. bu da tuşeye elbette etki eder.

    köprüsü ise yarı oynar köprüdür. böylece tremolo kolunu kullanabilmenin yanında sustaini de hala yüksek tutabilmektedir.

    setupı ise ciddi anlamda büyüktür. konserlerde önüne bakarsanız sürüyle pedal görebilirsiniz. böylesine bir adamın da basit bir setupla çıkması beklenmez zaten.
    jimi