1. alevilere bayildigimdan degil. ama hurafedir. şöyle ki. anadoluda türk milletinin içine karismak isteyen musevi kişiler ( sabetayistler yahut sabatayistler) bunu kendi dinleriyle yapamayacaklari icin en kolay ve pratik secenekleri olan alevilige siginmislardir. alevi maskesiyle icimize karisan bu sahsiyetler yahudi iken kutladiklari (bkz: kuzu bayramı) ni kutlamaktan vazgecmemislerdir. kuzu bayrami ise iki yahudi evli çiftin mum isiginda kuzu yedikten sonra muma ufleyerek ve ardından da eslerini degistirerek iliskiye girmesidir. bu munasebetten dogan çocuklarda kutsal kabul edilir. konu kilit.

    en begenilmeyen editi: tutarsiz youreads yazarlarina teşekkürlerimi sunarim . artik tutarsiz misiniz yoksa okuduğunu anlamaktan aciz misiniz bilemeyecegim.
  2. şehir efsanesidir gerçekle alakası yoktur
  3. bugün "kabataş ta 50 üstü çıplak deri pantalonlu adam başörtülü kızın üstüne işedi " ya da "camide içki içtiler" demek neyse bir zamanlar osmanlı'da bunu iddia etmek aynı şeydir. bunların üçüne yada birine inanacak insan bulunduğu sürece bu pislik bitmez.
    bu pisliklerle doldurulmuş beyinler iktidarın her istediğini yapacak kıvama gelirler.
  4. bu baslik altindaki yorumlara baktigimda ne kadar rezil bir dusunce oldugunu herkesin savundugunu gordugum icin bir kez daha dedim kendi kendime iyiki youreadsteyim umarim bu kaliteyi hep koruyabiliriz
  5. kendilerine göre islamı yaşayan, 4 hak mezhebin olduğunu söyleyip diğer mezhepleri hiçe sayan ve hz. muhammed'in güzel ahlakını örnek alan sözde müslüman aslı yobaz dinci uydurması .

    bugün müslümanım diyen ve 4 hak mezhep olduğunu söyleyene soruyorum kime göre 4 mezhep? neye göre? hz. muhammed'in ölümünden 200 yıl sonra çıkmış 100 den fazla mezhebin içindeki 4 mezhebi esas alıp diğerlerini hiçe sayan nedir?

    eşariler ve siyasal hayat sonucuyla 4 mezhebi benimsemiş insanlar kalkıp alevilere iftira atıyor. oysa deve sidiği içmesini söyleyen mezhebini sorgulamak aklına gelmez.
  6. bu konunun tartışılması; bir topluma(evet, din ya da mezhep mensubu diye tanımlayamıyorum, zira türlü çeşit yaklaşım var bu konuda. insanları zorla kategorize etmek hoş değil. bende de alevilik var bir taraftan ama oturup "biz neciymişiz?" diye kurcalama gereği dahi duymadım.) atılan iftiranın ötesinde, varlığıyla başlı başına bir utanç kaynağıdır türk tarihi adına.

    neden mi? bu "mum söndü" meselesinin çıkış nedeni bizzat osmanlı'nın alevi düşmanı politikalarıdır. aleviler hemen her şehirde fişlenir ve ibadet sırasında evleri basılır sık sık. onlarca millete ve inanca barış içerisinde hükmetmiş bir haneden olarak görülen osmanlı; sünni islam dinamiklerinin dışında hiçbir şeye tahammülü olmayan insanlardan ibarettir. alevilerin kimlik kaygılarını geçtim, kendi aralarında yaptıkları ritüellerini bile sakıncalı bulurlar.

    bu durumdan haberdar olan aleviler, baskın zamanlarında bulundukları evin ışıklarını söndürmek suretiyle "şu anda burada cem yok" izlenimi vermeye çalışırlar ellerinden geldiğince. karanlık evlerdeki kalabalığın tespiti de zaten bu insanları itibarsızlaştırmaya can atanlara malzeme verir, türlü çeşit hikâyeler uydurulur.

    uydurulan hikâyeler, atılan iftiralar değil en acı, en utanılası olanı; alevilerin ibadetlerini devletten gizlemek için ışıklarını söndürmek zorunda kalmalarıdır. bu utanç bu coğrafyanın insanına bir ömür yeter, yetmeli.
  7. kişi kendinden bilir işi!. muhafazakar ve cinsel açıdan kısıtlanmış islamcıların fantazi dünyasını aleviler üzerinden dile getirmesidir. sağlamasını diyanet verdiği yanıtlarla kanıtlıyor. daha bir ay önce ülkeyi sarsan açıklamayı kim yaptı ona bir bakmalı.
  8. üzerinde konuşulması bile gereksiz. hala bu tarz konuların bu tarz platformlarda olmasından dolayı utanıyorum. ama bunları ebeveynlerinden duyup, belli bir gruba büyük öfkeyle büyüyen insanların ve çocukların internette bunu araştırdıklarında bu yazdıklarımızı okumaları için yazıyorum. çünkü ben de küçükken sözlüklerden birinde bunu okuduğumda ne hissettiğimi hatırlıyorum. anne tarafım da baba tarafım da alevi. bunu da yazdım çünkü genelde dar görüşlü ve bu tarz suçlamaları dinleyerek büyüyen insanlar bu yazıyı okuyacaksa bir kanıta (!) ihtiyaç duyacaklar değil mi? ve emin olun gece ışıkları söndürüp sadece uyuyoruz. yani herkes sakin olabilir.

    sol framede aleviler namaz kılar mı? ya da mum söndü başlıklarını gördükçe diğer yazarların da dediği gibi yazıp gündemde tutmayayım, zamanla altlarda kalsın üzerinde konuşulmasına gerek bile yok dedim. ama üstte de belirttiğim gibi bu sabah kalktım ve yazma gereği duydum. aleviler yemek yer, konuşur, namaz kılanı vardır, kılmayanı vardır, oruç tutanı vardır tutmayanı vardır, tıpkı sünniler gibi. neden biliyor musunuz? çünkü aleviler de sünniler de katolikler de protestanlar da ve diğer tüm mezheplerdekiler de, ateistler de, agnostikler de herkes insan. buraya alevileri övmeye ya da sünnileri sövmeye gelmedim. iki mezhebe mensup insanların da içlerinde katil, tecavüzcü, hırsız, cahil veya yobaz olanları vardır. çünkü bir mezhebe mensup olunduğunda birbirinin kopyası robotlara dönüşülmüyor. kısacası sakin olun ve birbirinizden nefret etmek için sebep yaratmayın.
    jole
  9. bizzat bir çok alevi arkadaşıma sorduğum (evet nerdeyse tüm arkadaşlarım alevi ) hadisedir. biz küçüklüğümüzden beri yanlış bilgilerle doldurulmuş insanlarız malum insan bunların gerçek mi yoksa yalan mı olduğunu merak ediyor bende hepsine tek tek sordum ve hepsinin anlattiğı şuydu( ki bu insanlar birbiri ile tanışık değiller ). o zamanlar aleviler üstünde baskı varmış alevi yerlerinde yaşayanlar gençler,yaşlılar hepsi bir evde toplanır mum yakar gizli gizli ibadetlerini yaparlarmış biride bekçilik yaparmış biri eve yaklaştığı an hemen mum söndürülür şarkılar söylenmeye başlanırmış olayın özü buymuş. ne kadar doğru bilmem ben sadece arkadaşlarımın bana anlattıkları kadarını biliyorum.
  10. ailesindeki ya da çevresindeki birlikte yetiştiği kadınlarla ilgili fantezi kuran veledi zinaların götünden uydurduğu olay. yok efendim mum yakılıp herkes çıplak bekliyomuş sonra birisi üfleyip karanlık olunca herkes tuttuğunu ... üstelik bir de bunu camdan gözümle gördüm diyenler var. fişlenmeden bir araya gelemeyen katledilme korkusuyla osmanlıdan beri yaşayan halkın ibadetini gizleme ve mimlenmeme çabasıdır olsa olsa kimse kimseyi s.kmiyor sizlik bir olay yok yani.
    wtf