1. kimse soylememiş :'' para para para ''
  2. kişinin kendine yakışanı bulmasıdır.
  3. her bir seyi kafaya takmamaktir.

    neden mi? soyle bir ornek vereyim;

    bizim mahalleden hasina teyze diye bir kadın vardı.

    kocası ölmüştü, cocukları onu yalniz bırakmıştı, bayramlar da geleni gideni olmazdı (cocukları gitmezdi ama biz giderdik), bazen belediye bazen mahalledekiler yardım ederdi, kimsenin derdini yuklemezdi sırtına, her zaman gülümserdi cunku biliyordu ki dunyanın tum dertleri onun sırtında degil, kimseyi kırmaz, horlamaz, kucuk düşürmezdi, sonuna kadar dinlerdi, kucuk şeylerle mutlu olurdu (ornegin kucuk bi koyun besliyordu. ismini tam anımsamıyorum ama kamer gibi bir şeydi. onu kurban bayramında kesmedi), dedikodu yapmaz baskasının gıybetini yapmazdi, herkes ona güvenirdi cunku yalan söylemezdi. velhasili kelam basta dedigim gibi "takmamayi" öğrenmişti. ornek bir insandı.

    daha söylenecek cok sey var hasina teyze hakkında ama burada keseyim.

    geçenler de annem aradı hasina teyze ölmüş dedi.

    istemsiz bir sekilde gülümsedim.

    bize mirası o guzel gülümsemesi.

    umarim huzurlusundur gittiğin yerde hasina teyze.

    mahallecek seni unutmayacağız...
  4. önemli olan müslüman , hristiyan , yahudi veya yüzlerce farklı dinin inananı olmak değil. önemli olan sosyalist , komünist , kapitalist olmakta değil. önemli olan zengin , yoksul olmak değil. önemli olan kadın , erkek , eşcinsel , trans , travesti olmakta değil.

    önemli olan ; evrensel ahlak , hoşgörü , vicdan altında birleşebilmek. önemli olan ; bütün sınırları yıkıp , bütün ırkları eşit görüp , avustralya'dan danimarka'ya kadar dünyanın sahip olduğu bütün toprak parçalarına , bütün okyanuslarına vatanım diyebilmek.

    önemli olan ; farklı görüşlere saygılı olabilmek , karşıdaki insanı gerçekten anlamaya çalışmak , yoksula yardım etmek , yetime , öksüze sahip çıkmak. önemli olan ; öğretmek ve öğrenmek , namazını kıldıktan sonra bilimsel bir makale okumak , pazar günü kiliseden çıktıktan sonra incil dışında yeni bir kitaba göz atmak , sinagog duvarları içerisindeyken senden olana değil , senden olmayanada dua etmek.

    evet bir hayalim var ; bir gün tüm sınırlar kalkacak , bütün dinler özgür şekilde varlığını sürdürecek. ateist , agnostik , deist olan bütün insanlar özgürce konuşabilecek. yoksulluk olmayacak , fakirlik olmayacak , afrikada'ki kardeşim benimle birlikte aynı masada mercimek çorbası içecek. eğitim her şeyin önünde tutulacak , her çocuk gelecekte bilinçli ve hür bireyler olacak. cihat , fetih etmek , haçlı seferleri , özgürlük götürmek , bunlar insanlığın cahiliye dönemi olarak adlandırılacak. "gay pride" yürüyüşleri anı olarak kalacak , cinsel tercihler anlayış ile karşılanacak. içimizde nefretten önce sevgiyi , kızgınlıktan önce anlayışı , kıskançlıktan önce azmi hissedeceğiz. gözlerimizi , kulaklarımızı ve dilimizi özgür bırakacağız. bütün sorunlar , mutluluklar , üzüntüler bizim olacak. sevgi paylaştıkça artar , mutsuzluk azalır. her insan bunu öğrenecek.

    olur mu dersiniz ? benim hala ümidim var. belki 500 belki 1000 yıl sonra. benim ümidim var.
  5. önemli olan sakin kalabilmektir.
  6. memnun kalmaktır.
  7. evdir. çatısı adalet, terası özgürlük, duvarları saygı, ruhu sevgi.
    abi
  8. onemli olan "onemli olan" diye bir seyin olmadigidir.
  9. aklıma gelen tüm devam niteliğindeki kelimeleri coolcat yazdığı için benim için hiç olmayandır.
  10. isleri kisisellestirmemektir. hicbirsey bize ait degil sonucta. geldik gidiyoruz. geriye kalan hos bir seda.