• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.73)
sokrates'in savunması - platon
mö 399'un ilkbaharında, yetmiş yaşındayken dinsizlik ve gençlerin ahlakını bozma suçlamalarıyla atina'da mahkeme önüne çıkarılan sokrates "sözleriyle değil işleriyle" kendini sa-vunur. kendisini "ustalıkla" savunacak bir konuşmayı okumayı, öğrencilerinin ödeyeceği yüklü bir kefaleti ya da hayatının son günlerini sürgünde geçirmeyi reddederek bile isteye ölümüne yürür. savunma yorumcular tarafından sıklıkla çok az, hatta hiçbir felsefi ana fikre sahip olmamakla eleştirilir.oysa yukarıda sunula öykü savunma'nın sadece kurgusal iskeletidir. platon'un mahkeme önün çıkardığı sokrates'in kendisinden çok, onun hakikati ortaya çıkarma yollandır. hakikati araştırma yolları sokrates'in ahlakının kurucu öğeleridir. aslında savunma diyalektiğin diyalektik bir gerekçelendirilmesini sunar. platon'u: gözünde itham edilen de sokrates'in uğruna öldüğü de bu yöntemdir. sokretes'in yaşamı da ölümü d bu yöntemin başarısını ortaya koyar.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. sokrates zehiri içmeden evvel tutulduğu hapishanenin kapısı açıktır gitmek isterse gitsin denmiştir.

    -ben suçlu değilim dolayısıyla kaçmam demiştir.

    eğer kendini savunur, yaptıklarını kabul eder ve özür dilerse serbest kalabilir demişler.

    -ben bir hata etseydim kötülük etseydim zaten bu kötülüğü yaptığım insanlar gelir beni bulurdu. demek ki kötülük etmemişim savunacak bir şey de özür dileyecek bir şey de yoktur der.

    yani adam ya beni suçsuz bulur mahkeme ya da idam eder diyerek 3 bin sene öncesinden onurlu duruşun dersini insanlığa vermiştir. bugünün yöneticilerine bakarsan yargılanmamak için neler yaparlar (yaptılar) bi karşılaştırmak lazım tabi.
    abi
  2. geçerli bir sebep olmadan idam edilmeyi tercih etmiştir. geçerli bir sebebi olsaydı diye düşününce hak vermemek mümkün değil.

    okuduğum lisede bahçede topl oynarken arkadaşın biri camı kırdı. müdür yardımcısı çağırdı bunu kulağını çekiyor vs. bu da başladı ağlamaya hocam valla bilerek kırmadım, yanlışlıkla oldu. hocanın cevabı da benzer nitelikteydi, "yok bi de bilerek kırsaydın!"
    abi