• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
Yazar Sevgi Soysal
tante rosa - sevgi soysal
ilk yayımlandığında "yerli" olmamakla eleştirilen tante rosa, sevgi soysal'ın, sinemaya da uyarlanan en özgün eseridir. bir roman bütünlüğüne sahip olacak şekilde birbirine ustalıkla bağlanmış on dört hikayenin ana konusu kadınlık ikilemleridir. sevgi soysal'ın, o kendine özgü ironisiyle anlattığı tante rosa, yaşamın kurallarına ve sınırlandırmalarına başkaldıran, ancak kadınlığına hapsolduğu için hep yenilen biridir. o, "bütün kadınca bilmeyişlerin tek adıdır."


  1. ilk baskısı 1968 yılında yapılan, yayınlandığı zaman pek çok eleştiriye maruz kalan, on dört hikâyenin bir araya gelip bir roman oluşturduğu söylenebilecek sevgi soysal kitabı...

    romandaki en önemli tema gerçeklik-yanılsama ikilemi... "bütün kadınca bilmeyişlerin tek adı" olan rosa bu yönüyle bovarist bir kahraman olarak görülebilir. öykülerin başlıkları karagöz oyunlarının adlarını çağrıştırır. bu durum, yazarın bu kitabı eğlenmek amacıyla yazdığını düşündürür. oysa amaç bence daha farklı. "tante rosa'nın düşü" bölümü yazarın bu öyküleri katarsis amacıyla yazdığının göstergesidir. bu bölüme kadar anlatıya bazen anlatıcının bazen rosa'nın dilinin ve bilincinin hakim olması, bu bölümde kahraman ile anlatıcının bir çekişme yaşaması bu görüşü destekler.

    inceleme yapacaklar için üzerinde durulabilecek diğer temalar, konular ve teknikler: hayal kırıklığı yetersizlik-başarısızlık erkeklere bakış açısı öykünme beğenilme isteği iletişimsizlik doyumsuzluk sınıfını kabullenememe din eleştirisi savaşın insan psikolojisi üzerindeki etkisi modernizm eleştirisi saflık arayışı üstkurmaca ve evet... o etkileyici dili...

    kötü bir sinema uyarlaması da var.ışıl özgentürk'ün yönettiği, sumru yavrucuk ve mahir günşiray'ın oynadıkları seni seviyorum rosa filmi pek çok ödül alsa da benim hayalimdeki tante rosa'yı öldürdüğü için güzel değildir. çünkü tante rosa içini öldüremez. içi prensestir. prenses prensindir ve prensin olan bir şeyi öldürmeye sizin bile hakkınız yoktur.