• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.19)
zamanın kısa tarihi - stephen hawking
zamanın kısa tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı.

kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. bu yeni gözlemler profesör hawking'in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve hawking'in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden kozmik ardalan kâşifi cobe uydusunun son bulguları da dahildir.

kaleme aldığı özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden edindiğimiz yeni bilgileri katma arzusuyla hawking, kitabının elinizdeki son baskısı için yeni bir önsöz yazmakla kalmadı, aynı zamanda solucan delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili çok etkileyici yepyeni bir bölüm kaleme alarak kitabını güncelledi.

"canlı ve kışkırtıcı.. hawking doğal bir öğretmen yeteneğine sahip: kolay anlaşılır yazıyor, mizah katıyor ve günlük yaşamdan örnekler veriyor."
-the new york times-

"tekerlekli sandalyede oturmasına karşın hawking'in zihni uzayın sonsuzluğunda her yere ulaşıyor ve evrenin gizemlerini açıklıyor."
-time-

"usta işi."
-the wall street journal-


  1. muhteşem bir öğretmenin dersini dinliyor gibi hissettiren kitap. böyle baktığınızda güzel anlatımın sizi olmadık şeylere ikna edeceği korkusuna kapılıyorsunuz.

    kitapta gerçekten de zamanın kısa tarihi, bilimin gelişimi, evreni anlama çabalarımız herkesin anlayabileceği dilde anlatılıyor.

    bilim dünyasında nereden nereye gelmişiz dedirtecek cinsten gelişimi gösteriyor. bir zamanlar demokritosun her şey atomlardan oluşuyor öngörüsüne kuantum mekaniği genel görelilik nasıl dahil oldu, hangi bilim insani hangi noktada ne katti, kuarklara kadar nasıl indik, sicim teorisine nasıl geçtik izah ediliyor.

    nihayet bir tanrı varsa bile kurup bıraktığı evreni anlayabilme yolunda ne aşamadayız öğrenmiş oluyoruz.

    wittgenstein'ın felsefenin son görevi dili çözümlemektir sözüne tek cümlede ayarı verip geçiyor. evrenin nasıl olduğunu anladıktan sonra hep birlikte neden, ne amaçla olduğunu sorgulamamız gerektiğini söyleyerek bitiriyor.

    gerçek anlamda çok beğendiğim, herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir eser. kendimizi anlamıyoruz, amacımızı bilmiyoruz, tanrının da amacını bilmiyoruz bari neyin nasıl oldugunu az çok bilelim ki yanlış düşüncelere kapılmadan geniş bi bakışla degerlendirelim yaşamımızı.
    abi