1. ispanya'nın katalonya bölgesinin başkenti, ispanya'nın başkent madrid'den sonraki en büyük ikinci şehridir. tarihte aragon krallığı ve aragon prensliği'ne bağlı barcelona kontluğu'nun merkezi, katalanların en önemli siyasî, kültürel ve ticarî merkezlerinden biri olarak varolmuştur. (bkz: corona d'aragón)

    iber yarımadası'nın kuzeydoğu kıyısında hem işlek bir liman şehri, hem de önemli bir yönetim ve endüstriyel üretim merkezi olan barcelona, aynı zamanda bir turizm ve futbol şehri, bir eğitim ve kültür merkezidir.

    akdeniz'in kıyısında, costa brava'nın güneyinde sırtını dağlara dayamış bir ovanın üzerinde bulunan barcelona şehri, adını burada kurulmuş eski bir roma liman şehri olan barcino'dan almaktadır. limana yakın olan eski kentte bir katedral (bkz: barcelona katedrali) ve gotik üslûpta estetik yapılar vardır. eski kentin ana ekseni, bir zamanlar dağın sel yatağı olan, günümüzde ise kalabalık kafeleri, mağazaları, estetik latin danslarının sergilendiği eğlence mekânları, sokak sergileri, evcil hayvan ve çiçekçi dükkânlarıyla avrupanın en geniş ve en ünlü caddelerinden biri olan ramblas bulvarı'ndadır. şehrin en şık alış-veriş caddesi olan paseo de gracia'yı bünyesinde barındıran ramblas bulvarı, kuzeyde büyük bir ticaret merkezi olan plaza de cataluña'ya kadar uzanır. güneyde ise, paseo marítimo ile kıyı şeridi arasında uzanan bir dizi caddeden oluşur. ramblas'ta deniz kıyısındaki colombus anıtı'na çıkıldığında tüm şehri görmek mümkündür. anıtın hemen yanında, colombus'un gemisi santa maria'nın bir kopyası vardır. şehir meydanında ise büyük bir boğa güreşi arenası bulunur.

    barcelona, akdeniz'in en işlek, en hareketli limanlarından birine sahiptir. limanın kuzey ucunda denizcilerin ve balıkçıların yaşadığı güzel bir kasaba, limanın güneyindeki montjuic tepesi üzerinde de eski bir kale vardır. (bkz: castell de montjuïc)

    şehirde, modern mimarinin öncülerinden biri olan katalan mimar antonio gaudí'nin (1852 - 1926) modernizm akımına göre planladığı la pedrea ve müze olarak kullanılan guell sarayı gibi ünlü yapıları vardır. şehrin simgesel yapılarından biri olan gotik üslûptaki la sagrada família bazilikası ise gaudí'nin tamamlamaya ömrünün yetmediği çalışmasıdır. yapımına başlanan 1882 yılından beri parasal kaynağını halkın bağışlarından sağlayan bu devasa katolik kilisesi projesinin önümüzdeki on yıl içinde tamamlanması beklenmekte.

    barcelona'nın en önemli özelliklerinden birisi de bünyesinde barındırdığı çeşitli sanat müzeleridir. bu sanat müzelerinden en önemlileri; katalonya güzel sanatlar müzesi, federico mares müzesi, denizcilik müzesi (bkz: museo marítimo de barcelona) ve pablo picasso'nun eserlerinin sergilendiği picasso müzesi (bkz: museo picasso de barcelona) dir.

    katalan şehrinin diğer önemli kurumları köklü üniversitesi (bkz: universitat de barcelona) ve dünyaca ünlü futbol kulübü (bkz: fc barcelona) dır.

mesaj gönder