• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
abluka - emin alper
20 yıl hapis yattıktan sonra, kadir şartlı tahliye olur. istanbul büyük bir siyasal karmaşa içindedir, polis ise failleri yakalamak için önlemlerini her geçen gün arttırmaktadır. emniyette yüksek bir mevkide olan hamza, şartlı tahliye karşılığında kadir’e bir iş bulmasında yardımcı olur. kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlar. çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştırmakta, buna göre istihbarat bilgisi üretmektedir. kadir, kardeşi ahmet’i çalıştığı mahallelerden birinde bulur. ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafından sorumlu birimde çalışmaktadır. ahmet, kadir’in yakın bir abi-kardeş ilişkisi kurmak için çabalarını karşılıksız bırakır. ahmet’in mesafeli tutumu, kadir’i çeşitli komplo teorileri üretmeye yöneltir.
  1. hem belirli bir zamanın, bir ülkenin hikayesini anlatan hem de zamansız mekansız bir hikaye anlatan emin alper filmi. evler, eşyalar, insanlar, devletin tutumu, politik atmosfer bize bildiğimiz bir zamanı, bildiğimiz ülkeyi, bildiğimiz bir hikayeyi çağrıştırıyor ama her şey de bildiğimiz gibi değil, zaten her şey açık açık da değil. evrensel ve zamansız olan, bölgesel ve bildiğimiz zamanda olanla iç içe geçmiş, bizi şaşırtıyor.

    kadir de ahmet de büyük kırılma anları yaşıyorlar. bilmediklerini bildik sanıyorlar, görmediklerini gördük sanıyorlar. gerçek rüya oluyor, yetmiyor hayal oluyor ama o da yetmiyor, en sonunda bu hayaller gerçek de oluyor. film de bize yaşadığımız, bildiğimiz bir çok şeyi çağrıştırıyor. terör, terörist, eylem, örgüt, çatışma, saldırı, suikast... sanki filmin her yerinde gibi ama aslında yok. hiç görmüyoruz, zihnimiz ipuçlarını takip edip, varsayımlar yapıyor film boyu. kafamıza güzelce yerleştirilmiş kodlarımızdan yardım alıyoruz hep tabii.

    karakterlerine de izleyicisine de yer yer illüzyonlar yaşatmayı başaran abluka oldukça başarılı, aldığı ödülleri hak eden, izlenmesi gereken bir film. trailer

mesaj gönder