1. Grönland, kanada ve rusya yakınlarında arktik sularında yaşayan, denizlerin tek boynuzlu balinası.

    böyle bir şey kendisi.

    bilimsel adı, tek boynuz anlamına gelen Monodon monoceros’tur. İngilizcede verilen narwhal adının “nar” kısmı da İskandinav dillerinde ceset anlamına gelir. boğulmuş denizcilerin şişen ve beyazlayan cesetlerine benzediği ve suyun yüzeyinde uzun süreler boyu hareketsiz durdukları için narwhal adı verilmiştir.

    burnundan çıkan upuzun boynuzuyla bilinirler. bu boynuzlar aslında sinir kökleriyle dolu diş yapısındadır ve çoğunlukla erkeklerde bulunur ancak bazen dişilerde de görülür. hatta bazı erkeklerde çift boynuz bile görüldüğü olur. boynuzlar 1.5 ila 3 metre uzunluğunda olur. bu dişimsi yapılar aslında bir duyu organıdır ve boynuzlarını birbirlerine sürterek bir tür iletişim kurup, bilgi aktarımı yaparlar. bu boynuz bazen de av yakalamak için zıpkın ya da kılıç görevi görür.

    narval’lar en yakın akrabaları beyaz balinalar gibi orta boylu balinalardır. boynuz dışında boyları 4 ila 5.5 metre arasında ağırlıkları 800 ila 1600 kilo arasındadır. normalde 5-10 bireylik gruplar hâlinde yaşarlar ama yaz aylarında bu gruplardaki birey sayısı 500’ü bulabilir.

    narval’lar deniz memeleri arasında en derine dalan hayvanlardan biridir. gerektiğinde günde yaklaşık 15 kez 1500 metreye kadar dalıp, 25 dakika suyun altında kalabilirler.

    nesli tehdit altında olan narval’ların en büyük düşmanı, boynuz avcıları, kaçak balıkçılar ve küresel ısınmadır. kanada’da geçtiğimiz aylarda resmi bir şekilde belirlenen korunaklı bölge Tuvaijuittuq sayesinde sayılarının bir nebze olsun korunması bekleniyor.

    girdiyi gereksiz bir bilgiyle sonlandıralım. yetişkin bir narval günde 30 kilo yer. bu da yaklaşık 264 hamburger kadardır.

mesaj gönder