1. fiyatlar genel düzeyindeki sürekli ve hissedilir artışlar. üniversitede papağan gibi ezberlediğimiz ilk şeylerden biri sanırım. paranın satın alma gücünü düşüren bir şeydir bu lanet olgu. talep yönlü ve arz yönlü olmak üzere iki çeşittir efenim. bugünkü merkez bankalarının çoğu talep yönlü enflasyon olgusundan söz eder. para politikalarındaki amaçları buna göre belirleyip buna uygun araçlar seçerler.
    talep enflasyonu, para bolluğunda ortaya çıkar. paranın bollaşmasıyla toplam talebin artması ve akabinde fiyatlar genel düzeyinin de artmasına neden olur. bundan kurtulmak için toplam talebi baskılamak gerekir.
    arz yönlü enflasyon(maliyet enflasyonu), maliyetlerde meydana gelen artışlar sonucu meydana gelir. emek, sermaye vb. üretim faktörlerinin fiyatlarında meydana gelen artış temel sebeptir.
    enflasyonu basit olarak böyle tanımlayabiliriz.
    türkiye cumhuriyeti merkez bankası da talep yönlü enflasyonun olduğunu söyler ve buna göre para politikası araçları seçmiştir. ülkemizde talep yönlü mü arz yönlü mü enflasyonun olduğu tartışılır tabi ki. mahfi eğilmez'in bu konuyla ilgili kendi sayfasında bir yazısı var onu okumanızı tavsiye ederim.

mesaj gönder