1. feodal dönemin kalıntıları son aristokratlar ile sanayi devrimi ile yeni doğan ve güçlenmeye başlayan burjuvazi öncülüğündeki halk arasında yaşanan savaş sonucunda gerçekleşen ihtilal.

    fransız ihtilalinin gerçekleşmesi için mücadele eden herkes burjuvadır demiyorum ancak burjuvazi öncülüğünde gerçekleşen bir halk hareketidir. liberal akıma göre özgürleşme mücadelesi, sol akıma göre ise toplumsal değişim dinamikleri için olumlu bir gelişmedir. marx, bu gelişmenin sosyalizme geçiş için gerekli bir aşama olduğunu vurgular ve olumlar.

    fransa'da devlet yönetiminin üst kademelerini işgal eden aristokratların ayrıcalıklı konumları ve sömürü aygıtlarına karşı özgürlük, eşitlik, kardeşlik sloganı ile gerçekleştirilmiştir. ihtilal sonrası yaşanan isyanların kanlı şekilde bastırılması, dava liderlerinin birbirine düşmesi (devrimin kendi çocuğunu yemesi), napolyon müdahalesi gibi olay/durumlarla süreç sekteye uğrasa da tüm dünya üzerindeki etkisi zamanla artmış, insanlık tarihi açısından en önemli olaylardan biri olmuştur.
    ozee

mesaj gönder