• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.25)
Yazar Maksim Gorki
ana - maksim gorki
kitabın ana karakteri olan "pelage" veya bir başka deyişle "ana", kendisini sürekli döven işçi kocasının ölümünden sonra oğlu pavel ile başbaşa kalır. bir süre sonra oğlunu, o kasabadaki kavgacı/geçimsiz gençlikten farklı olarak olgun bir kişiliğe bürünürken bulur. bir süre sonra evleri kitaplarla dolmaya başlayınca ana, oğlunun gizli yaşantısını merak eder. pavel, anasını sosyalizm ile ve ezilen işçi/köylü sınıfının burjuvalarla olan çatışmasıyla tanıştırır. pavel, artık her gün şehirden arkadaşları ile kendi evinde toplanıp sorunu çözmek için uğraşır. bunun yanında fabrikadaki sefil işçi hayatı üzerine konuşup bildiriler hazırlarlar.

başta ürkek davranan ana, bir süre sonra oğlunun bu arkadaşlarıyla içli dışlı olmaya başlar. artık o da bu yolun doğru olduğunu düşünerek bu yola oğluyla beraber baş koyar. 1905 devriminden önceki bu hazırlıklar işçileri despotizme karşı ayaklandırır ve en sonunda 1905 devrimi patlak verir. başta köyde çalışmalarını sürdürüp gizlice işçilere ve köylülere bildiri dağıtan ana, toplulukta etkin bir üye olur. en sonunda oğlu ve onun bazı arkadaşları defalarca hapislere düşer. ana da kentteki başka bir sosyalist genç olan nikolay'ın evine yerleşir. mahkemeye çıkan pavel ve arkadaşları için sürgün hükmü verildikten sonra, moskova'ya gidip pavel'in mahkemede yaptığı savunma konuşmasını dağıtmak için hareket eder. burada fark edilir ve oğlunun gittiği yoldan gittiği için öldürülür.
(kaynak: vikipedi)


  1. bir gencin ekim devriminden önce gelişimini ve deneyimlerini konu alan eser. kitabı gorki'nin arkadaşı olan lenin yazdırmış olup, lenin'in hayatına çok benzemektedir.
  2. benim için; babadan oğula miras...

    babamdan bana miras kalan en önemli şeylerdendir kendi kitapları. kitaplığımdaki 1975 basımlı ana'da, benim çocuklarıma miras kalacak. bu kitaplardan tanıyacaklar hiç göremeyecekleri dedelerini. ve okuyacaklar maksim gorki'yi.
  3. sosyalist gerçekçilik akımının ilk örneklerindendir gorki'nin ana romanı. yazar, son derece akıcı ve yalın bir dil kullanmış romanda. yaratımında bulunduğu ''akım'' itibari ile de koyu bir sosyalizm propagandası barındırır kelamlarında yazar. kendisinin de aynı sınıftan gelmiş olması, çarlık rusya'nın işçi/köylü sınıfının hayatını bu kadar sağlam bir şekilde tasvir etmesinde etkendir. benim de rus edebiyatına ilk adımı atmamı sağlayan kitaptır.

    "insanların ruhunu öldürüyorlar anne. işte asıl cinayet bu. utanılacak bir cinayet...birtakım silahlar çıkartıyorlar, insanları öldürüyorlar ve bunu yapanlara devlet diyorlar. evlerine, sosyal statülerine, paralarına hiç bir zarar gelmesin diye garip insanları harcıyorlar. anlıyorsun beni değil mi anne? halkın ruhunu kurutuyorlar ve hiç bir şey anlamaz hale getiriyorlar."