1. avrupa insan hakları mahkemesi'nde isviçre konfederasyonu ile doğu perinçek arasında görülen davanın bugünkü kararına göre, eğer yanlış anlamadıysam, ermeni soykırımını hukuki anlamda reddetmek -ifade özgürlüğü bağlamında- suç teşkil edemezmiş.

    karar metninin türkçe çevirisi

    bundan sonra, ülkelerin kafasına göre, ermeni soykırımının kabulu ya da reddi ile ilgili cezai yaptırımları olan yasalar oluşturamayacağı anlamına geliyor herhalde. bilemedim.
  2. soykırım gibi kitlesel bir imhaya girişmeden önce elinizde sanayi altyapısı olması şarttır. aksi halde altından kalkamazsınız. almanlar sanayileşmiş olmasalardı girit adasındaki yahudiyi polonya'ya taşıyamazdı. ayrıca bir etnik gruba yönelik yaygın ve yerleşik bir nefretin olması da zaruridir.

    osmanlı'da ise ilk sanayi kanunu 1913 yılında çıkmıştır. 1912 yılında osmanlı hariciye nazırı ise gabriel noradukian paşa idi. siz hiç nazi dönemi almanya'sında yahudi bir bakan gösterebilir misiniz?
  3. her yıl düzenli olarak türkiye'ye karşı uygulanan tehtit. öyle bir şey olmadığını belgelerle kanıtlasanız dahi (ki kanıtlı) avrupa tarafından kabul görmez. çünkü ülke çıkarları bunu gerektirir.
    rvp
  4. orhan pamuk'un destek vererek çıkardığı kitap sonucu nobel ödülü almasına sebep olmuştur.
  5. en az 11 eylül kadar yalan
  6. yine kendi tarihimizi bilmiyoruz. çıkan tarih kitapları hep yanlı olunca dolayısıyla bu kadar bilgi karmaşası normal. yapılmıştır yapılmamıştır bilemem. benim kanaatim yapıldığı yönünde tamam komple bir ırkı ortadan kaldırmadık belki ama dilimize bile bu kadar yerleştiyse ermeni tohumu vs. tarzı küfürler vardır efendim altında birşeyler. bugün kürtlere ermeni bilmem nesi demelerinin sebebi de bence buradan gelmektedir, onları yok etme isteklerinden. bu ülkede alevisi solcusu kürdü öldürüldü yakıldı işkencede öldü bunlardan da haberin yoktur muhtemelen veya vardır ama ülke çıkarları, devlet bekasını gözettiğin için bu şekilde davranırsın.
    dakk
  7. bu halk cahilmiş, bu halk ahlaksızmış... bu nasıl bir psikolojik rahatsızlık, nasıl bir aşağılanmışlık duygusu. bu halk sadece dinleri farklı diye soykırım yapacak kadar ahlaksız ise; ermenilerin, rumların, süryanilerin, yahudilerin, bulgarların, sırpların, macarların ve daha nicelerinin uzun osmanlı asırları boyunca niçin soykırıma tabi tutulmadığını açıklasın.

    oturup klavye başında olmuştur, olmamıştır diye tartışmak kolay. ermenilerin ruslarla işbirliği açıktır, osmanlı ordularını arkadan vurdukları, ruslara yardım ve yataklık ettikleri, türk ve kürt köylerine baskın yaptıkları gayet sabittir. bunun üzerine türkler ve kürtler de ermenilere baskınlar vermişdir. ittihat ve terakki hükümetinin tehciri planlı ve organize bir şekilde icra edemediğinden dolayı bir çok ermeni yollarda ölmüştür.

    sonuç itibariyle karşılıklı katliamlar ve başarısız bir tehcir yönetimi vardır ancak bunlar tüm bu olayları soykırım yapmaz.

    tehcir yönetiminin başarısız olmasına gelince; çanakkale'de askere erzağın, sarıkamış'da kışlık kıyafetin sağlanamadığı bir ortam da gerçekleştirilmek zorunda kaldı bu tehcir. yiyecek, ilaç, erzak yoktu da verilemedi tehcirdekilere.
  8. başarısız argümanlarla aksi iddia edilmeye çalışılan soykırım girişimidir.
    basit cevaplarla da savuşturulabilir:
    -van'da ermeni çeteleri vardı da, kayseri'deki edirne'deki ermenilerin ne suçu vardı be adam? diye sorulabilir mesela?
    -ittihat ve terakki'nin 1913 başarısız rum tehciri denemesini sorarlar mesela adama
    -neden aynı topraklar içinde bir tehcir girişimi içinde bulundunuz diye de sorabilirler
    -senin neyine osmanlı onu da anlamadım da denilebilir.

    liste uzar gider. asıl mesele şudur. balkan savaşlarına kadar osmanlıcı politika izleyen ittihat ve terakki'nin türkçülük fikrine yönelerek milli bir burjuva sınıfı yaratma amacıdır.

    başarıya ulaşmış mıdır? evet ulaşmıştır. anadolu kaplanları dediğimiz olgu nasıl oluştu sanıyorsunuz?

    özellikle bu konuyla ilgili (bkz: the cut) filmini izlemelisiniz. bununla birlikte hem ermenistan da hem türkiye'de deliler gibi eleştirilen (bkz: ararat) başarılı bir yapımdır. ayrıca, sürgüne gönderilen ermenilerin günümüz türkiye coğrafyasındaki yerlerini görmek ve biraz olsun kendinizi / bu konuyu tartışmaya açmak isterseniz (bkz: ermeni soykırımı ve toplumsal hafıza) kitabını birazcık kurcalamanız da fayda var.
    kenef
  9. gerceklesip gerceklesmediginden bagimsiz olarak söylüyorum, avrupa'da olduguna dair inanis tamdir. bu konu ile ilgili tartismalar veya sohbet, soykirimin olup olmadigi hakkinda degil, bunun neden oldugu ve günümüze yansimalarinin ne oldugu hakkindadir. türkiye'de bu konunun neden soykirim olarak kabul edilmedigini acikladigim bir cok farkli milletten insan oldukca sasirmislardi. hatta, lisede aldigim bir tarihte soykirimin neden yalan oldugu konusunda bir sunum hazirlamam gerektigini söyledigim ingiliz vatandas, bu konunun bu sekilde ders kitaplarinda yer almasina inanamamisti.

    bu konuda tam bir görüsüm olmadigi icin ise kendime kiziyorum ama egitim hayatimda hicbir zaman iki tarafin da görüslerini okuyabildigim bir dersim ya da bu konuyu tarafsiz bakis acisiyla anlatacak bir ögretmenim olmadi. basarisiz, insanlik disi bir techir oldugu asikar. ama gönül rahatligiyla "bu bir soykirimdir!" demek icin de bir seyler hala eksik gibi geliyor kendi acimdan.
  10. başlık "ermeni tehciri" olarak değişmeli... soykırım ile, tehcir sırasında insanların ölmesi çok farklı şeyler... burada önemli olan tehcir neden yapılmış, yollarda insanların öleceği tahmin edilmemiş mi ve başka çare var mıymış gibi soruların cevaplanması... ermeni tehcirinin bir soykırım olduğunu iddia eden kimseden , eğer amaç öldürmek olmasaydı şöyle yapılabilirdi gibi bir öneri duymadım şu yaşıma kadar... enver paşayı sevdiğim veya savunduğumdan değil ama hepinizi empatiye davet ediyorum... kendinizi bir an için enver paşanın yerine koyun. ülkenize 7 koldan girilmiş, hatta ülkeniz masada paylaşılmış çoktan, para yok silah yok... ve ruslar ülkenizdeki ermenileri yanlarına alarak katliama başlamışlar... kazım karabekir'in hatıralarında yer aldığı gibi ruslarla bir olan ermeniler beraber yaşadıkları kürtleri kazıklara oturtarak öldürüyorlar... siz olsanız ne yapardınız lütfen cevap verin ! veremiyorsanız, soykırım nasıl olurmuş görmek için hitleri araştırın.