1. ölsem de , ne benim ne de ailemin asla yaşatmayacağı gelenek.

    babama bir defasında (17 yaşında falandım o zamanlar) "eee senin kızın da gelin olacak kırmızı kuşağın hakkını verecek" gibisinden bir şey demişti bir akrabamız. çok sakin adamdır normalde. delirdi. "benim evladımın kadınlığı kızlığı size mi kaldı ulan? ister yaşar ister yaşamaz , o kuşağı da bağlatırsam şerefsizim" demişti.

    canım babam

    edit : kadını mal olarak gören zihniyetin ürünlerinden biri.
  2. kanlı çarşaf asmaktan hallice olan geleneğimsi rezillik
    wtf
  3. bekaret anlamı sonradan yüklenen kurdele. orta asyadan beri bizimle olan gelinin babasının evinde bolluk bereket sebebi olduğu gittiği evde de o bereketi devam ettirmesi temennisi anlamına geldiğini okumuştum bir yerde.

    kişisel düşüncem gelinliğin üzerinde kötü göründüğü yönünde zaten gelinlik de genelde beğendiğim imrendiğim bir şey değil daha çirkin oluyor. bu kurdeleyle bütün düğünü geçiren hatta fotoğraf çekimi yapan gelinleri anlamıyorum o yüzden. olur da evlenirsem takar mıyım? istemediğimi söylerim ama ailem genekleri yaşatmayı sever ve muhtemelen annem takmam konusunda ısrarcı olacaktır. zaten gergin geçen bi dönemde onları bu yüzden üzmek istemem. onlar için bakire olsam da olmasam da değerli olduğumu biliyorum. kimseye cinsel hayatımla ilgili bir şey ispatlamak zorunda olmadığımı biliyorum. bakire olup olmamam o kuşağı takıp takmayacağımı değiştirmez. ailemin beni mal olarak görmediğini anlamak için kurdeleye ihtiyacım da yok. bunun tartışılması da en az evlenmeden ilişkiye giren kadın, bakire olmayan kadınla evlenen adam tartışmaları kadar gereksiz

    hayatım boyunca ağlamadığım tek kuşak merasimi kuzenimindi. erkek kardeşi abi bu kuşak evden çıkarken bağla diye bize geri gelmesin yeter bıktım dedi. çalan şarkıyı susturup hareketli bir şarkı istedi gidip gelmemekle ilgiliydi şarkıyı net hatırlamıyorum. geline kuşak takıldıktan sonra damadın arkadaşları damada da takmak istedi kendi kendilerine duygusal anlar yaşadılar o daha komikti. bunun dışında gittiğim gitmek zorunda kaldığım her düğünde kuşak merasiminde ağladım çok duygusal oluyorlar.