• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.40)
interstellar - christopher nolan
teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. onlarla yaşayan büyükbaba donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen cooper'ın karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir...
bilimkurgunun yanı sıra dramatik öğeler de içeren filmin senaryosu fizikçi kip s. thorne'nun evrendeki 'solucan delikleri' teorisinden ilham alıyor.


  1. kesinlikle overrated olmayan, gayet başarılı bir film. izlemeden ölmeyin listemde mevcuttur kendileri.
  2. tam anlamıyla nefis bir film. film çıktığında ankara'da bulunan tek imax sineması tadilattaydı, çok kötü zamana denk getirmişlerdi. mecburen normal bir sinemada izlemek durumunda kalmıştım.

    senaryo hakkında uzun uzadıya yazmak istemiyorum yalnız şu kısımlar biraz rahatsız etti beni film esnasında;

    !---- spoiler ----!

    1- filmin başına çok fazla bilgi sıkıştırılmış. o kadar fazlaki bir andan sonra insanın ağzı açık salyalar falan akmaya başlıyor. sahneler o kadar hızlı geçiyor, olaylar o kadar çabuk gerçekleşiyor ki "ne oluyor lan" tepkisi veriyorsunuz. daha öz bir içerikle daha kaliteli olabilirdi bu kısmı filmin. misal o toz bulutu neden geldi dünyaya, neler yaşandı, o uçak neden oralarda uçuyordu; bunların hiç birinin gözle görülür elle tutulur bir cevabı yoktu.

    2- filmin son kısmı o kadar uzamış ki cidden izlemeyeyim daha diye kalkıp gidesim geldi. merak uyandıracak şekilde biter diye bekliyordum ki herkes öyle bekliyordur; ama maşallah akılda bir soru işareti bile bırakmadı film sonda. o yüzdendir ki internette film hakkında hiçbir tartışma dönmüyor. tek tartışılan fizik kuralları, görecelilik vs. murph'e mesajı verdikten sonrasında kısa bir sahneyle film bitebilirdi. yeni yerleştikleri kısmın çekilmesine o derecede ayrıntılandırılmasına hiç gerek yoktu.

    !---- spoiler ----!

    tabi film bu hususlar dışında mükemmeldi. izlenmesi gereken filmlerden kesinlikle.
  3. kesinlikle izlenmesi gereken filmler arasındadır bana göre. oldukça düşündürücü bir kurgu insanın aklını zorlayan sahneler var. çok akıcı ve merak uyandırıcı bir film yapmışlar. izlendiğinde pişman olunmayacak bir film.
  4. tam bir "benim filmim!" diyebileceğim film.

    en sevdiğim aktörün filmidir. (bkz: matthew mcconaughey) ^:düşün ki ilk seferde soyadını doğru yazabiliyorum^
    en sevdiğim yönetmenin filmidir. (bkz: christopher nolan) ^:bunu herkes yazar^
    en sevdiğim insan tipi içerir. ^:bilim insanı^
    en sevdiğim konuları işlemektedir. ^:kara delik^^:boyutlar arası geçiş^^:uzay-zaman teorisi^^:helede hülede^

    ama tüm bunların yanı sıra, filmin yönetmeni kendi filmine selam çakar, filmin oyuncusu eski rollerine selam çakar, bu nedenle garip bir filmdir.. velakin anlamayan da anlamasın çok da kadrajımızdaydı tavrıyla film yapmışlardır..

    şu film bizden^:insanlıktan^ çok sonra uzaylılar tarafından bulunup izlenecek filmlerin başında gelebilir. dünyadaki hayatın nasıl olduğuna dair birçok ipucu içermektedir.

    başka bir türde örneğini verecek olursak, mesela müzikten; (bkz: bohemian rhapsody)

    bu şarkı da çok sonraları uzaylılar tarafından dinlenilip, onların dünyaya dair birçok şeyi çözmelerine ön ayak olabilir.

    kısacası; müziğin bohemian rhapsody'si ne ise, sinemanın da interstellar'ı odur, efsanedir.
  5. olağan dışı teknik bir konunun, olağan dışı bir akıcılıkla, olağan dışı bir kurgu ve oyunculukla beyaz perdeye yansıyan olağan üstü film.
  6. nolan'ın nolan olduğunu gösteren dehşet-ül vahşet bir film. mizansen inanılmaz, sesler/müzikler harika, oyunculuk harika, kurgu harika ve en önemlisi senaryoda tek bir delik, açık bulunmaması. şimdi bazı bilim insanı arkadaşlar saldıracaktır ama önemli değil :) evet arkadaşlar sizin akıl ettiklerinizi milyon dolarlık projeyle uğraşan, binlerce insandan oluşan devasa bir ekibi olan nolan ve yanındakiler düşünmeyecek, bilimin çığır aştığı ülkede gidip de birtane nasa çalışanına danışmayacaklar. komik... çok komik

    mutlaka izlenmesi gereken bir diğeri için;
    (bkz: 2001: a space of odyssey)
  7. filmi sevenler olduğu kadar nefret edenler de vardır. ben sevenler tarafındayım. 90lar neslinin ilk yıllarında doğan ben ve yaşıtlarımın şahit olduğu beyaz perde bilim kurgularını göz önüne alırsak kaç tane sağlam bilim kurgu gördü bu gözler sinemada beyler? her ne kadar abartılmış olsa bile iyi filmdir. sadece youtube'da "dock scene" olarak geçen bölümü bile insanı bir hoş eder. nolan - zimmer işbirliği zaten filmi sevenleri için başka seviyelere çıkartmak için yeterli.
  8. dünya kadar fasra film içerisinde, izlenebilecek % 10 luk dilimin içindeki filmlerden, tavsiye ederim.
  9. bilimsel baslayip dinsel biten film. cok kaliteli ama. fizik dersi niyetine okullarda izletilebilir.

    bu christoper nolan nasil bir insan evladi anlamadim arkadas. 1 tane kotu filmine denk gelmedim.
  10. müthiş bi gerceklikle baslayip kara delikte kitap raflariyla biten insanda garip duygular uyandiran film