ismet özel

Kimdir?

1944 yılında söke 'li bir polis memurunun altıncı çocuğu olarak kayseri’de doğdu. ilk ve orta öğrenimini kastamonu, çankırı ve ankara’da yaptı. ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi’nde bir süre okuduktan sonra hacettepe üniversitesi’ne geçerek fransız dili ve edebiyatı bölümü’nü bitirdi (1977). ataol behramoğlu ile birlikte halkın dostları dergisini çıkardı. devlet konservatuarı’nda fransızca okutmanı olarak çalıştı. istiklal marşı derneği kurucusudur. evlidir. dört çocuğu vardır.



  1. münacaat'ını ardarda defalarca okuyabilirsiniz ve her okuduğunuzda aynı mısralarda beyninizden vurulmuşa dönebilirsiniz.

    sancılarını çok güzel ifade eden şair.
  2. bir insan ismet özel'i sevmeyebilir, şahsı ile alakalı yapmış olduğu şeylere kafayı takabilir ama şiirlerinde herkes ucundan kıyısından kendisini bulur.
    ben hala münacaat'ı bir insanın yazmış olduğuna inanamamaktayım. ikna olmak isteyen bir insanın samimi çığlığını duyarım. hoş her okuduğunda farklı şeyler hissedersin ama.

    ''şimdi tekrar ne yapsam dedirtme bana yarabbi''
  3. iyi bir şair olmasının yanında estetik şekilde entelektüel referans yapma konusunda aşmıştır.
  4. fikirlerimiz taban tabana zıttır. hatta sivas katliamına neredeyse "oh iyi olmuş" diyen , alevileri yok sayan bir insan olduğunu öğrendiğim gün onun hakkında hazırlamakta olduğum yazıyı sildim attım. ama gel gör ki şairliğine bir şey deme hakkım yok.
    erbain isimli şiir kitabı kütüphanemde durur , ara sıra açar okurum.
    beni en etkileyen şiiri ise "sebeb-i telif"
    'başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız'
  5. şiiri 'bir başka' olan insan.
    kendi sesinden kendi şiirini dinlemek ise bambaşka.

    amentü defalarca okunası/dinlenesi bir eseridir.

    bir eksiği vardır.
    büyülü sözler besler şiirinde, gökten inmişçesine bir ahenk vardır mısralarında. lakin söyleyişinde ve fikriyatında öyle hususlar vardır ki; sırf dilinden süzülüyor diye 'kendi büyüsüne kendi kapılır' ve ona inanır.
    yalan
  6. mekanik bi adam. yanlış anlaşılmasın, bu kadar yi yazabilmesini kendime başka nasıl açıklayabilirdim bilmiyorum.
  7. şüphesiz yaşayan en önemli şairimizdir.yaşamayanlar arasında da yeri en üst sıralardadır, fuzuli'nin, yunus'un hemen yanında yeri ayrılmıştır
    irkil
  8. '' insanlar artık aya, güneşe, lât ve menat putuna tapmıyorlar; ama devlet adamlarına, piyasaya, makinalara, teşkilatlara, teorilere tapıyorlar. '' (rüya ve siyaset, üç zor mesele)
  9. şairliğini çok abartirdi arkadaşlarım, açıkçası yeni şiire ilgim yok o yüzden bu konuda yorum yapmam pek doğru olmaz.

    bununla beraber fikir adamlığı kısmı rezalettir. kahvedeki dayilardan hiçbir farkı yok. geçen "müslüman teroristtir, terörist olmalıdır!" diye zirvaliyordu.

    ek: başlıktaki şiirlerine baktım, hani insanların en çok beğendiği ve oyladıği şiirleri bile bu kadar tirtsa gerisini düşünemiyorum.

    "erbab-ı teşaür çoğaldı,şair azaldı
    yok yok öyle değil; şairin yalnız adı kaldı" demiş muallim naci. ismet bey de zamanımızin müteşairanindandir.
  10. enteresan bir abimizdir. inandığı fikirleri en üst noktadan savunur. fikirleri, kararları sert şekilde eleştirilmeye çok açık. ancak şunu söyleyeyim ki bu abimiz toplumcu yazarken de iyi şairdi. islamcı yazarken de iyi şair. ayrıca kanla kirlenmiş evrak, evet isyan, partizan güzel şiirlerindendir.