• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
la coquille et le clergyman - antonin artaud
deniz kabuğu ve din adamı. antonin artaud'un orijinal senaryosundan germaine dulac'ın yönettiği 1928 yapımı deneysel film.


  1. 1900'lerde çok deneysel film var. 1901 yapımı james williamson'ın yönettiği the big swallow filmine en eski sürrealist film denebilir. 1924 yapımı rene clair'in yönettiği entr'acte filmi de sürrealist filmdir ama ilk gerçek anlamda sürrealist film budur. luis bunuel ve salvador dali'nin yaptığı un chien andalou filminden bir yıl önce 1928 yılında gösterilmiştir. yönetmen filmi için anti-sürrealist film demiş.

    “senaryoda, psikolojinin kendisinin eylemler tarafından yutulduğu bu görsel sinema fikrini gerçekleştirmeye çalıştım. bu senaryo, zihnin karanlık gerçeğini, yalnızca kendilerinden ortaya çıkan ve anlamını içinde geliştikleri durumdan değil, bir tür içsel zorunluluktan alan imgelerde arar. başvurulmayan bir apaçıklığın ışığı." - antonin artaud, sinema ve gerçeklik

    film, bir generalin karısına şehvetle bakan bir rahibin erotik halüsinasyonlarını takip ediyor.

    spoiler

    karanlık bir koridorda yarım açık bir kapıdan ışık gözükür, kapıya doğru yaklaşırız, sonra mahzen gibi bir yerde siyah giysili bir adam, bir rahip, büyük bir istiridye kabuğu kullanarak şarabı şişelere döküyor ve daha sonra kırıyor. kırıkların üstünden dumanlar çıkıyor. bir kapı açılır, madalyalarla kaplı bir general belirir, rahip istiridye kabuğundan şarabı şişeye döküp kırdıkça general tavana yapışır, sonra tavanda asılı kalır ve en son kendi arkasında belirir. şarap dolu istiridye kabuğunu elinden alır, din adamı korkar, general elinde tutarak kendi etrafında dönüp kılıcıyla kırar ve gider. rahip onu dört ayak üzerinde sokağa kadar takip eder. general bir faytonun içinde sarışın güzel bir kadınla geçer; rahip onları bir kiliseye kadar hızlıca koşarak takip eder. general bir günah çıkarma odasında rahip gibi giyinmiş ve yanında kadınla oturuyor. rahip uzaktan izleyip gelip generalin boğazına yapışıyor. yüzünden kanlar akıyor ve ikiye bölünmüş gibi görünüyor. sonra üçü birden kafalarını pencereye doğru çeviriyorlar.

    rahip elindeki anahtarı yukarı doğru kaldırmış şekilde koridorda yürüyor. kapıyı açıp bir odaya giriyor. sonra başka odalar ve yine koridorda yürüyor. yine bir kapıdan giriyor ve general ve kadını görüyor. onu görünce hızlıca gidiyorlar. rahip onları takip ediyor. masaya yumruk vuran eller görüyoruz. sonra rahip bir geminin kamarasında bir hamakta uzanmış sallanıyor. sonra çıkıyor ve generali tahta kasaların üstüne otururken görüyor. sonra kadın yukardan sarkarak generali dudağından öpüyor. rahip elleriyle teknenin bir görüntüsünü görüyor.

    bir oda içerisinde hepsi aynı giyinmiş temizlikçi kadınlar yerleri süpürüp, camları siliyor. ortada bir masa üzerinde küre var. siyah giyinmiş bir kadın elinde bir kitap okuyor. kürenin içinde rahibin yüzü görünüyor. odaya adamlar girip nizami bir şekilde sıralanıyorlar. rahip ve kadın odaya giriyor gelin damat gibi. arkalarında hizmetçi kadınlar nedime gibi. general rahip kıyafeti giymiş onları karı koca ilan ediyor. rahip elinde büyük küreyle merdivenden aşağıya iniyor ve yine aynı odaya gelir. hizmetçiler ve adamlar tek sıra dururlarken küreyi masanın üstüne koyup üzerini açar ve elinden düşürür gibi yere atıp kırar. kendi yüzü çıkar içinden ve istiridye kabuğuna dönüşür. o kabuğu yerden alır ve içindeki şarabı içer. generali kucaklayıp havaya kaldırıp güler ve onu fırlatır. bir limandan gemi uzaklaşırken rahip bakar ve birden generali yine yanında görür ve boğazına yapışıp uçurumdan aşağıya atar.

    günah çıkarma kabininde pis pis sırıtarak oturur kadını dinler. sonra kalkıp kadının üstünü yırtar ve memeleri açılır. tutmak isterken kadının göğüsleri sütyen şeklinde istiridye kabuğuyla kapanır. din adamı onu da alır ve havaya kaldırır. bir balo da kadınlar erkeklerle dans ederken görünür. general ve kadın taht gibi koltuklara oturur. rahip elinde istiridye kabuğuyla gözükür. dans eden çiftlerden biri dans ederek öpüşürken görünür. general ve kadın tahttan birden kaybolur ve dans edenler donmuş şekilde durur. rahip kabuğu birine fırlatacak gibi durmuşken bir kadın gözükür eli bacak arasında yakın şekilde. rahip elindeki kabuğu yere düşürür ve küçücük ateş olarak kaybolur kabuk. rahip üzerinde siyah uzun elbisesiyle koridorda yürür. sonra kadın uzun toprak yolda koşarken rahip de arkasından koşar. kadının göğüs dekoltesi görünür. kadını dilini çıkarmış şehvetli bir şekilde görürüz. rahibi bir ipe asılarak tutunurken görürüz ve sonra rahip küre olan oda da arkasında küre varken geri geri giderek işaret parmağıyla gel işareti yaparken görürüz.

    spoiler