1. iki şirket arasında yapılan danışıklı dönüş.

    hayatında hiç duymayanlar için ilk önce tanımını, sonra nasıl yapıldığını, neden yapıldığını ve olayın içinde kimlerin olduğunu anlatıcam.

    öncelikle naylon fatura olmayan malı satma işlemidir. x firması y firmasına 1000 tl lik bir fatura keser. böylelikle y firması 1000 tl lik bir gider gösterebilecektir. x firması ise yıl içerisinde belli bir miktar satış yapmış gözükmek zorundadır. yani faturasız/fişsiz sattığı malları bu fatura ile gösterecektir. y firması ise faturasız/fişsiz aldığı mallar yerine bu faturayı gösterecektir. tabi ki olay sadece faturayı x firmasının y firmasına vermesi değildir. x firması y firmasından bu fatura karşılığı verdiği vergi miktarı kadar (kdv) para alır.

    işler burada ilginçleşiyor. çünkü hayalet şirket denen bir şey var. bu firmalar aslında yoktur. yani resmiyette vardır. çalışanları, hatta iki tanede ortağı vardır. çalışanların sigortası en yüksek şekilde gösterilir ama yatmaz. bu da hayalet şirketin farklı bir gelir kaynağıdır. o konuya şimdilik pek girmiceğim.

    hayalet şirketler sürekli fatura keser. kestiği faturaları herkese satar. artık milyarlarca vergi borcu vardır. bu duruma gelindiğinde şirket iflas etti olarak gösterilir. vergi dairesi şirketi araştırmak istediğinde şirketin patronlarını/kurucularını arar. bunlar kesinlikle işin kaymağını yiyen kimseler değildir. hatta çoğunun böyle şirketlerden haberi bile yoktur. şirketin ortaklarına karşı vergi kaçırmaktan dava açılır.

    parayı kazanan kişi ise olanları uzaktan izler.

    yazarken biraz uykuluydum yanlışım varsa affola. yarın tekrar yorumu okur yanlış veya eksik olan yerleri düzeltirim.