• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.27)
nietzsche ağladığında - irvin d. yalom
konu ümitsizlik. bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, salomé, nietzsche'den habersiz breuer'e gelir. "avrupa'nın kültürel geleceği tehlikede, nietzsche ümitsiz. ona yardım edin" der. breuer, salomé'yi tekrar görebilmek umuduyla "peki" der. ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade... ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar... kendisiyle ve hayatla yüzleşmekten çekinmeyenlere...
(tanıtım bülteninden)


  1. üniversite yıllarında üç dört sene evvel oluyor, tek solukta okuduğum kitaptır. filmi kendi tadının yüzde 10'uunu bile vermeyen kitaptır aynı zamanda
  2. nobel edebiyat odulu sahibi yazar irvin d. yalom'un kendisiyle tanismami saglayan kitabi. yalom bu eserinde tip, felsefe ve psikolojiyi muhtesem bir sekilde harmanlamis ve azicik murekkep yalamis olan herkesin anlayabilecegi bir basitlikte kullanmistir. ustelik freud, dr.bruer ve nietzsche arasindaki kurgusuna salome vasitasiyla biraz da ask ekleyerek hikayeyi daha da ilgi cekici hale getirmistir. kendisini okumayanlara uzuldugum kitaptir.
  3. kitabın sonunda breuer'in ve nietzche'nin gerçek hayatta hiçbir zaman yan yana gelmediklerini öğrenince irvin yalom'a fena şekilde sövdüğümden başka bir şey hatırlamadığım kitap.
    slipo
  4. çabuk okunan keyifli bir kitap ama bildiğiniz gibi bir kurgudur. nietzsche felsefesine çok çok uzaktan dokunur. biraz yumuşatılmış felsefe okuyacağını düşünenler yanılırlar. bunun yanında çok iyi bir mesleğe giriş kitabıdır. bu işle ilgili herkes okumalı bence. diğer meslek gruplarına da yararlı olacaktır. meslek etiğinin nasıl hayat kurtarıcı olabileceği anlatılmış.
  5. bunu bi arkadaşıma ödünç vermiştim ve bitiremediğini söyledi. ne desem bende onun verdiğini öyle .
    hataymış
  6. belli pasajlarını okumam üstünden kaç sene geçmiş olsa bile unutamadığım kitap. insanların arkadaşlık ve teslimiyetle ilgili pasajı hayatınızın her anında karşınıza çıkar. ve hayatın öncesi ve sonrası ile ilgili pasaj size yaşamınızı derinlemesine düşündürebilir. okuduktan sonra beni farklı bir düşünce tarzına itmiştir ve kitaplardan soğuduğum bir dönemde beni kitaplara geri döndürmüştür. herkese okumasını tavsiye edeceğim bir kitaptır, okuyunuz.
  7. yıllar önce okumuştum. freud'un nietzsche ile tanışmadığını bilemeyecek kadar küçüktüm. yazar her ne kadar kitabın sonunda gerçekleri açıklasa da hiç kulak asmamış olmalıyım çünkü bugün bile her şey yıllar önce kafamda canlandırdığım gibi. hocalarımın ısrarlarına rağmen tekrar okumuyorum. zaten kafamda freud'un, breuer'un, wagner'in gercek portreleri var. izin verin de çocukluğumun hatıraları aynı kalsın.

    bir de (bkz: niçin ağlıyorsun elizabeth mutlu değil miyiz?)
  8. yazarın bu kitabı yazarken nietzche'nin hayatını çok detaylı incelediği görünmektedir. ancak daha sonra okuduğum birkaç kitapta, yalom'un anlattıklarıyla çelişen yerlere rastlamıştım. gençtim, çok kurcalamadım.
    şuan kitapla ilgili çok fazla şey hatırlamasam da, ay yapım tarafından dizileştirilse, tutar gibi geliyor. öyle bir kitaptı sanırım yani.
    curap
  9. kitapta nietzsche salome'ye göre sönük kalmış. salome zekasıyla ve dil becerileriyle nietzsche'yi baştan çıkarmış, kul köle yapmış olduğu şahane eser.