1. ayn rand'ın parlattığı akım. varoluşçuluğun ızdırapsız pozitif tarafı gibi de düşünülebilir. insanın üretkenliği, kendi mutluluğunu amaç edinen ahlak anlayışı ve bu uğurda toplumun karşısına dikilebelecek cesaretini konu alıyor. kolektivizme karşı duruyor haliyle. her insan bizzat kendisi keşfetmeli, plan yapmalı ve eyleme geçmelidir.

    !---- spoiler ----!

    yaratıcı başlatır. asalak ödünç alır.
    yaratıcı doğa karşısında ayakları üzerine dikilir. asalak aracıyı kullanır.
    yaratıcının derdi doğayı fethetmektir asalağın derdi insanları fethetmektir.
    yaratıcı kendi için yaşar. en önemli amacı kendi içindedir. asalak elden düşme yaşar. başkalarına ihtiyacı vardır. başkaları onun baş amacı haline gelir.

    !---- spoiler ----!

    **bu ifadelere bakınca ortaya çıkan şahsiyet kanımca şöyle; liberal, hırslı, farklı, ayrıcalıklarını paraya dönüştürmeyi başarmış, zekasını, yeteneğini, mantığını ve diğer her şeyi kullanrak başarıya ve dolayısıyla zenginliğe ulaşmış. zenginliği hak etmiş insan.

    !---- spoiler ----!

    yüzyıllar boyunca ahlak savaşı hep, hayatınızın tanrı’ya ait olduğunu söyleyenlerle, hayatınızın komşularınıza ait olduğunu söyleyenler arasında yer aldı. bir kesim size kendinizi cennetteki hayaletler için feda etmenin iyi olduğunu söylerken, diğer kesim de size, kendinizi dünyadaki beceriksizler için feda etmenizin iyi olduğunu söyledi. hiç kimse size hayatınızın kendinize ait olduğunu, iyinin de onu yaşamak olduğunu söylemedi.

    !---- spoiler ----!

    **varoluşçulukta yaşam bir yük, bir lanet ise objektivizmde bir fırsattır. bu iyidir hoştur fakat başarıya ulaşamazsan(ki bu aşırı zor bir şey) fena olursun yani onu diyim.
    abi