1. zamandan, zihinden, arzudan arınmış olmaktır.
  2. istediğin gibi düşünebilmek, düşüncelerini hiçbir çekince olmadan söyleyebilmektir özgürlük. hiç kimsenin seni yargılanmadığı bir ortamda yaşamaktır. yaptığın işin kalitesinin ne giydiğinden, nasıl yaşadığından daha önemli olduğu ve önemsendiği bir ortamda yaşamaktır özgürlük.
    kitapların bir kol mesafesi yakınlıkta her yerde ve her zaman ulaşılabilir olduğunu görerek yaşamaktır özgürlük.
    bilgiden aydınlanan insandan korkulmayan tam tersine bu insan tipine ulaşmak için çabalayan bir toplumda yaşamaktır özgürlük.
    özgürlüğün tek düşmanının cahillik olduğunu bilecek elemanlar yetiştirmektir özgürlük...
    ve herkesin bildiği son şey; kimseye zarar vermeden dilediğini yapabilmenin adıdır özgürlük...
  3. eşitliktir. sınıfsız ve sınırsız toplumdur. somutlarsak günde 1 saat piyano çalmak, 2 saat marangozluk yapmak, 3 saat astronomi ile ilgilenmek vs. örneğin
  4. bence biz özgür değiliz, özgür düşünceyi de içine alabiliriz. biz insanoğlu hep elimizdekilerin daha çoğunu istedik. ne biliyim ben de öyle yaşıyorum, neden daha iyi bir üniversitesi ye gitmiyim neden daha iyi bir işe girmeyim . acaba insanın doğasında en iyi üniversite veya en iyi iş diye birşey var mı? özgürlüğün kısa tanımı bence hayvan gibi yaşamak.
  5. nazi olaylarını gözlemlemiş ve almanların neden nazi partisine katılmak istediklerini inceleyen erich fromm; bu doğrultuda da özgürlüğün bir kaygı getirdiğini ,özgür olduğunda insanın seçeneklerinin sınırsız olduğunu,özgürlüğün çokta kolay bir şey olmadığını bu nedenle insanların özgürlükten kaçıp otoriteye boyun eğdiklerini yani kolayı seçtiklerini iddaa etmiştir. erich fromm'a göre otoritede kişi kendinden yüksek güce itaat eder ve alttakilere baskı uygular. bu sebeple almanlar nazilere destek olmuştur.

    insanlar, otorite baskısı altında yaptığı eylemlerin; saf kendi suçları olmadıklarını düşünerek yaptıkları eylemlerin sorumluluklarından kaçınırlar.bu konu ile yapılmış milgram deneyi deneyi çok güzel bir örnektir.
  6. yanında bilgelik ve refah olmazsa serserilik olarak adladırılan durum. it kopuk diyen de var özgür insanlara. bir de şöyle bir söz vardı; toplum özgür olmadan birey özgür olamaz.
    abi
  7. "özgürlük en güzel teneffüstür. ama hep okul kapılarında bırakılır. bazıları özgürlüğü avuçlayarak cebine doldurur, okula sokmak ister. “çıkar ellerini cebinden!” sözü söylenir onlar için. "
    irfan erdoğan
  8. i believe that freedom is important for all people however not many people have thıs prıvelege. freedom ıs bought and sold everyday and not many can say they are truly free. economıc systems and government structures hınder the amount of freedom one has. furthermore, socıety may also hınder these.
    yaso
  9. hayatin kendisiyle birebir zıttır. ama en az hayat kadar güzeldir, hatta mukemmeldir. onu yasamak, hissetmek, tatmak.. özgürlük onu hep aramaktir. bu yuzden biraz da emektir. soylemesi bile ayri bir hoştur. zevktir özgürlük, mutluluktur, heyecandır. bir de cok guzel bir erkek ismidir. aklimdaki, dilimdeki, yuregimdeki, ömrümdeki tek adamin ismidir. özgürlük sevgidir.
  10. "sınır tanımayan bir maceracı. evi yollar olan, güzelliklere yolculuk yapan bir seyyah..." cümlesindeki tanıma giren kişi olduğumda, işte o zaman özgürlüğü tüm gerçekliğiyle açıklayabilirim. yoksa evimizin penceresinden baktığımızda da özgürlük bu diyebiliyoruz. ama asıl özgürlük, bana sorarsanız; alıntı yaptığım cümledeki kişinin gördüklerinde gizli.