1. buzlu
  2. teknoloji gelişti. çalar saatlerimiz var. sahura kalkacak insan saatini kurup kalkar. ramazan davulcularının olmasına bir lüzum yoktur.
    eskiden buzluk diye bir şey yokken insanlar için buz kesenler vardı. ama artık boyle bir iş gücüne ihtiyac yoktur.
    artık çalar saatlerimiz olduğu için ramazan davulcularina ihtiyacimizin olmamasi gayet anlasilabilir bir seydir. ayrica uyanmak istemeyen insanlar da rahatsiz olmaz.
  3. pek çok insanın rahatsız olmasına neden olan , ilkel bir gelenek.
  4. 10 gün ortalarda yoktu bugün yarım saat arayla ikinci turunu atıyor, ne mani, ne ezgi, ne ritm hiç biri yok. dandandan vuruyor, ortada bir rant var ve bu rant kolay kolay bitmeyeceğe benziyor ama sabah gazetesi çıkar manşetten "acısıyla tatlısıyla bir gelenek son buluyor" diyerek ramazan davulunun artık çalınmayacağını haber verirse; o gün yozgatlı bekir amca, çankırılı yusuf dayı, erzurumlu hilmi enişte ağız birliği etmişcesine davulun gereksizliğinden dem vuracak ya, işte ben ona yanıyorum.
  5. mahallemde olanı bir arabanın bagajında dolaşan davulcudur. resmen bir doblonun bagajına oturup çalıyor, dobloyu da oğlu kullanıyor büyük ihtimal. arkadan da üç kişi dağıtılan bahşişleri topluyor. davul sesi nasıl bu kadar hızlı uzaklaşıyor diye merak edip camdan baktığımda fark ettim. ilginç. ne diyebilirim ki.
    jimi
  6. mani bilmeyen insanların eline davul alıp gümbede güm güm vurup aklı sıra insanları sahura uyandırdığını sanıp bahşiş zamanı gelince bir hevesle zilleri çalan kişidir, resmiyette işçi sınıfıdır
  7. son yıllarda salmış, geleneği lafın gelişi yaşatan abilerin icrası. en çok eleştirilen yönleri de bu anlaşılan. ya kimsenin onlar sayesinde kalkmadığını bildiklerinden mesleki doyumsuzluk yaşıyorlarsa..deyip de polyanna'yı göreve çağırmadan gideyim.
  8. halkı sahura uyandırmakla mükellef, ulvi vazife sahibi kimse. arefe günü bozuk para toplar. davulcu parası deyimi buradan geliyor sanırım.
    abi
  9. bunun kültürümüzün bir parçası olduğu korunması, devam ettirilmesi gerektiği savunulur. güzel bir ritim ve mani eşliğinde icra edilmesi gerekir. ancak gelin görün ki her sene televizyonlarda davulla birlikte takla atan abilerimiz gösterilir ve bunun yanında sokaktan gelen anlamsız bir sese kalkılır.
  10. özellikle üniversite sınavına girecek gençler için ve tabi 4 gece de olsa davul sesi duymamak için siz de muhtarlık ve belediyeyle görüşerek bir şeyler yapabilirsiniz.

    ve evet bence yapabilirsiniz.

    (bkz: 18-19-25-26 haziranda davul çalınmasın kampanyası)