• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (2.83)
sadece aptallar 8 saat uyur - erdal demirkıran
aklı başında olan hiçbir insan, ömrünün üçte birini yastığa bağışlamaz.

bu kitap,
"erişkin bir insan günde en az 8 saat uyumalıdır." palavrasını ve / veya önyargısını kırarak 8 saat uyumanın bir alışkanlıktan ibaret olduğunu öğretmektedir. 4 saat uyuyarak 8 saat uyumuş gibi zinde uyanmayı da anlatan kitap, bunun nasıl yapılabileceğini öğretmektedir.


  1. lisedeyken bir arkadaş bu kitap elinde sırada uyuyarak kitaba isyan ettiği için kitabın ismi aklımda kalmış. ayrıca uyumaya aptallık diyen adama güvenip de kitabını falan okumam. uyku kadar güzel kaç tane şey var ki şu hayatta.
  2. "bir günde kaç saat vardır? 24. peki günde 8 saat uyuyan biri günün üçte birini uyuyarak mı geçirir? evet. o zaman ortalama bir insan ömrünü 75 yıl alırsak, bu insan ömrünün 25 senesini uyuyarak geçirir." gibi bir sava sahip yazarın, savını güçlendirmek için sayfalar dolusu karaladığı kitap.

    tek bir(kaç) cümle ile çürüteyim o zaman yazarın o über "zeki" savını:

    insan kalbi uyurken yavaşlar ve dinlenir. eğer siz sürekli az uyursanız kalbiniz sürekli uyanık halde kalacağı için sürekli tempo ile çalışmak ve yorulmak zorunda kalır. yani uyku bir nevi şarj gibi bir şeydir. siz eğer pili şarj etmezseniz, yaşayacağınız 75 yılın 25'ini uykuda geçirmemek için günde 4 saat uyursanız, belki de kalp bu yoğun ve yorucu tempoya dayanamayıp "hık diye" sizi 60'ınıza varmadan götürecek, sonra arkanızdan "vah tüh, çok gençti"lerle uğurlanacaksınız.

    günde en az 6 buçuk saat uyku ideal.

    "soslu fıstık ile sağlıklı yaşam"ın bugün de sonuna geldik. bir sonraki programda görüşünceye kadar esen kalın ^^
  3. ne tatlı bir kitapmış. böyle şamatacı yaygaracı kitaplara bayılıyorum. herkesin hayatla ilgili çok harika, muhteşem üstü yorumu var. bu yorumlarını biz gariban insancıklara para karşılığı satıyorlar. şöyle yaparsınız şöyle olurcular çağı ne zaman bitecek?
  4. insanlara aptal diyerek para kazanmayı başaran yazar beyanatı.
    kabul, beyanat biraz uzun olmuş (*::d)
  5. ergenliğimin aptal zamanlarında alıp okumuştum. okunmasını tavsiye etmem. zaman kaybı.

    yazara göre 60 yıl yaşayan biri aslında 40 kıl yaşamış oluyormuş. çünkü 20 yılını yastığa hediye etmiş uykucu kardeşleri. iyi güzel tamam da belki bizim 60 yıl diye tabir ettiğimiz ömür aslında 40 yıldır^::)^

    ayrıca insan var insan var. şahsen bana 24 saat fazla geliyor bazen. herkes ceo meo değil ki yani zaman az gelsin^::)^
  6. belki ben uykularımda yaşıyorum ! olamaz mı?
    (bkz: inception)
  7. yazarın uyku ile ilgili hiç araştırma yapmadan yazdığını düşündüğüm kitap. gerekli olan uyku saati kişiden kişiye, yaştan yaşa değişirken genel olarak çocuklarda 8-10, gençler de 6-8, yaşlılar 8-9 civarı olarak tavsiye edilmektedir. yine de kitapta bazı ünlü, başarılı kişilerin uyku düzenleri ile ilgili örnekler ilgi çekici olduğundan, bende olduğu gibi kısa süreli gaza getirebilir.
  8. yazarin power nap dedigimiz hedeye atifta bulundugu kitaptir. her babayigidin harci degildir.
  9. liseye giderken okuduğum kişisel gelişim kitabı. orta okuldayken merak sarmıştım kişisel gelişim kitaplarına çok şükür ki lisede erdal abiyle fark ettim kişisel gelişimimi tamamladığımı ve bıraktım okumayı. kitaplığımda benim için utanç köşesinde benzerleriyle bulunuyor. ama ilginçtir en çok rağbet gören kısım da o bölüm çok tutuluyor bu tarz kitaplar.

    bu kitap özelinde konuşmak gerekirse evet hayatın 3te 1ini uyuyarak geçirdigini düşününce kötü geliyor, okuduğumda içindeki çizelgeyi uygulayarak azaltmıştım uyku saatlerimi. az uyumak istiyorsanız uygulayın ama bunun için kitabı okuyarak vakit kaybetmenize gerek yok, 15 dk 15 dk azaltıyordu yanlış hatırlamıyorsam. sizde yavaş yavaş vücudunuz uyum sağladıkça azaltabilirsiniz.

    uzun lafın kısası merak ediyorsanız ben anlatayım okuyup zaman kaybetmeyin.
  10. evet, ''aklı başında bir insan en 10 saat uyumalı'' diyerek katıldğım önerme. 8 saat uykunun zaman kaybı olduğunu iddia etmek ahmaklıktan başka bişey değil kanaatimce