• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.88)
the godfather - francis ford coppola
sicilya'dan göç eden corleone ailesi, amerika'da yerleşme çabalarını sürdürürken kendilerine kaba kuvvet kullanmaya kalkan ve yapmaya kalktıkları her işten haraç isteyen bir takım kimliği belirsiz kişilere karşı onlar da kaba kuvvet kullanmaya ve bunda da başarılı olmaya başlayınca kendilerini tahmin bile edemeyecekleri bir yaşantının içinde bulurlar. bir taraftan son derece katı örf ve aile yaşantısı diğer tarafta ise acımasızca önlerine çıkanları yok etmeye başlayan corleone ailesi bir müddet sonra amerika'nın en korkulan mafya topluluğu haline gelmiştir. kendileri her ne kadar mafya değil bir aile olduklarını söyleseler de.


  1. izlerken kendinizi corleone ailesinin bir ferdi gibi hissettirecek kadar doğal performansların sergilendiği film.
  2. aile hakkında çok sağlam örnekler gösteren filmdir. benim için bu filmi efsane kılan en önemli unsur, aile hakkında verdikleri mesajlardı. tekrar tekrar izleyip buna özellikle dikkat ettim. en sevdiğim filmler arasındadır.

    !---- spoiler ----!

    ailesiyle zaman geçirmeyen bir erkek, asla gerçek bir erkek olamaz.

    büyük insanlar büyük doğmazlar, öyle yetiştirilirler.

    !---- spoiler ----!
  3. senaryosu ve oyuncularıyla tartışmasız bir başyapıttır. filmin bütçesinin düşük olması ve yakaladığı başarı devam filmlerinin çekilmesine neden olmuştur. iyiki de olmuştur. onlar da birinci filmden geriye kalmıyor. hepsi birer şaheser.
    yıkama yağlama bitirdikten sonra sitem ettiğim noktaya geleyim. bu film yüzünden mafya dizilerinin biri bitmeden biri başlıyor. çakma vito baba'ları izlemekten bıktık. kendilerine kotu haberi vereyim.
    !---- spoiler ----!

    siz, onun kedisi bile olamazsınız. ama yataktaki at kafası olabilirsiniz.

    !---- spoiler ----!
  4. film mario puzo'nun aynı adlı romanından uyarlanmıştır.
    müzikleri ve sicilya'da geçen sahneleri muhteşemdir.
    ayrıca 2006 yılında ea games tarafından video oyunu piyasaya sürülmüştür.
  5. efsanelerin efsanesi bir film. bir hikaye, senaryo, yönetmenlik dersidir. hatta bırakın başrolleri ve yan rolleri, yukarıdaki bir youser'ın da belirttiği gibi, filmdeki figüranlar bile adeta oyunculuk dersi vermiştir.

    !---- spoiler ----!

    film ile ilgili anlatacak o kadar çarpıcı noktalar var ki, sayfalar sürer. bunlardan biri michael corleone'nin filmdeki evrimidir. aile işlerinden uzak, uysal, vatansever bir askerken, filmin sonunda soğukkanlı ve acımasız bir mafya liderine dönüştüğü haline geçiş süreci muazzam bir senaryo ve oyunculuk örneğidir. üstelik bu geçiş öylesine hissettirmeden sindire sindire verilmiştir ki, hayran olmamak elde değil.

    !---- spoiler ----!
  6. ayrıca kitabın yazarı olan mario puzo balzac'ın şu aforizması ile başlatır serüveni: "her büyük servetin arkasında bir suç gizlidir."
  7. filmi güzel ama kitabı , filminden çok daha güzel olan bir şaheser . mario puzo'nun anlatımıyla , gerek italya kültürünü , gerekse aile bağlarının önemini anlayabileceğiniz nadir eserlerden biridir .
  8. dünya sinema tarihinin en kusursuz filmi
  9. (izlediğim en baba filmdir, eheh.) yazacak o kadar şey var ki. düşüncelerimi buraya aktarırsam uzun sürecek, hem de baya. ne kadar karanlık atmosfer olduğunun farkındayız ama bu durum, beni, filmin içine daha bir çekti. birinci film ile ikinci film hayatımda izlediğim en iyi birkaç filmden. bir kavramdan bahsetmek isterim ki saygı, saygı, saygı, aile (bunun yanında seksist içerikli konuşmalar çok fazla, diğer filmlerde takılırım bu duruma ama the godfather'da, who cares? demek istiyorum). klişe de olsa bir alıntı yapacağım: a "man who doesn't spend time with his family can never be a real man" (ailesiyle vakit geçirmeyen bir erkek asla gerçek bir erkek sayılmaz).

    not: pek fazla ingilizce kullandım, harmanlayınca hoş olmuyor, kusura bakmayın youserlar.