• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.53)
jodaeiye nader az simin - asghar farhadi
iranlı yönetmen asghar farhadi’nin biten bir evliliği konu alan jodaeiye nader az simin/nader ve simin, bir ayrılık adlı filmi, berlin film festivali’nde altın ayı ödülü’yle onurlandırıldı. filmin başrol oyuncuları leila hatami ve peyman moadi’nin yanı sıra, diğer ekip oyuncularının en ıyi kadın ve en iyi erkek oyuncu ödüllerini paylaşması da filmin başarısını farklı bir boyuta taşıdı.farhadi, altın ayı’yı alırken yaptığı konuşmada, “bu ödülü kazanacağımı hiç düşünmemiştim,” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “bu ödül, doğduğum, hikâyelerimi öğrendiğim ülkemin insanlarının düşünülmesi için çok iyi bir fırsat.”geleneksel ve modern yaşama ve düşünme biçimleri arasındaki çatışmanın yanı sıra, sınıf farklılıklarını da ele alan film, bir kadının eşinden boşanmak için dilekçe vermesinin ardından yaşanan olayları anlatıyor.
film, boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşen bir çiftin öyküsünü anlatıyor. simin, kocası nader ve kızı termeh’le birlikte iran’ı terk etmek istemektedir. nader’in alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan simin, dava talebi reddedilince anne babasının evine gider. termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır.
  1. iran sinemasının son yıllardaki en iyi örneklerinden olan 2011 yapımı film. iran'ın modernleşme ile gelenekçilik arasında gidip gelen aile yaşamının çatışması, çağdaş bir eğitim almış, üniversitede ders veren bir kadın, ataerkil bir gelenekten gelen ve alzheimer hastası babasıyla ilgilenen bir erkek, arada kalan bir çocuk ve bu çocuğun velayeti ekseninde örnekleniyor. aslında film haklı-haksız, iyi-kötü ayrımı yapmıyor; aldığımız en basit kararın, yaptığımız ufacık bir hareketin bile ilişkilerimizi nasıl kolay şekillendirebileceği konusunda fikir veriyor sadece. bu yüzden hikayede erkeğin ya da kadının tarafını tutmak mümkün olmuyor, sadece çaresiz bir çocuğun bu arada kalmışlık, çaresizlik hissini en derin şekilde hissediyorsunuz. zaten başka da yapabileceğiniz bir şey kalmıyor geriye.

    ayrıca ilginç bir not: en iyi yabancı film dalında akademi ödülü kazanan bu filmin büyük bölümü el kamerasıyla çekilmiş.

mesaj gönder