1. idam cezası yada diğer adıyla ölüm cezası ülkemizin yasalarında bulunmalı mı sorusu çok yönlü olup, birçok süzgeçten geçirilip cevaplanması gerektiğini düşünmekteyim. ilk başta idam cezasının niteliğine bakacak olursak birçok suç üzerinde caydırıcılığı yüksek ve suçluya karşı verilebilecek en ağır cezadır.

    dünya üzerinde gelişmiş ülkeler statüsünde idam cezası yürürlükte olan devletlere bakacak olursak abd ve japonya karşımıza çıkmaktadır. şu soruyu hemen sorabiliriz. bu ülkelerde varken bizde neden olmasın? buna cevap olarak şunu söyleyebilirim; bu ülkelerde iç dinamikler sağlam olduğundan dolayı verilecek cezalarla ilgili ipin ucu kaçmamakta ve ceza verilirken uzun süreler suçluluğun kesinliği üzerinde çalışma yapıp sonunda karar verilmektedir. ülkemizde ise iç dinamikler kırılgan yapıda olduğundan dolayı ipin ucu kaçabileceği yada ceza kararlarının sağlıklı değerlendirme yapılmadan alınması gibi soru işaretlerinin bulunmasından dolayı onlarda olup bizde olmaması daha sağlıklı gibi gözükmektedir.

    idam cezasıyla ilgili şahsi düşüncem bir yada birçok insanı gözünü kırpmadan öldüren, küçücük çocuklara tecavüz eden, ülkesine karşı silah sıkan mahlukatların cezasının ölüm olması gerektiğini net şekilde söyleyebilirim. bundan dolayı ülkemde de bu cezanın yürürlükte olması gerektiğini düşünmekteyim. ancak yukarıda bahsettiğim ülkemizdeki soru işaretlerinden dolayı ülkemize yarardan çok zararı olabileceğinden olmaması yönünde düşüncelerimde var olmaktadır.

    sonuç olarak soruya cevabım şöyle; iç dünyamda yaptığım oylamada çıkan sonuç : yüzde 51 gelmesin , yüzde 49 gelsin yönündedir.

mesaj gönder