necip fazıl kısakürek

Kimdir?

ahmet necip fazıl kısakürek, (d. 26 mayıs 1904, istanbul - ö. 25 mayıs 1983, istanbul) türk ve islamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. necip fazıl, 21 yaşında yayımladığı örümcek ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur bâb-ı âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında abdülhakîm arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. bu tarihten sonra türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği büyük doğu hareketi'ne dair yayın yapan büyük doğu dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, necip fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.
  1. kişiliğini eleştiriyorsak eğer evet 5 kuruş etmez müptezel bir yalakanın biri. bir yerden sonra kendini dine vermiş birde üstüne "ben geçmişimi çöpe attım koroştormok köpükloro dosor" demiş sıçmış sıvamış yani.

    ama edebiyatını konuşacaksak eğer orada laf etmek haddimize değil sayılı şairlerden birisidir bu konuda eleştirmek için ciddi anlamda edebiyat uzmanı olmamız gerekir o yüzden yaşantı olarak çizgisi benim görüşlerime uzak da olsa edebiyat olarak laf edemem edenlere de derin ki haddinizi bilin!

    şairleri, yazarları, kısaca edebiyatçı veya sanatçıları kişisel yaşantılarına göre değil verdiği eserlere göre değerlendirmek gerekir o yüzden bu hataya düşmeyelim. özele girersek biz dahil kimse aman aman temiz değil.

    yoksa nazım hikmet çapkınlık yaptı diye, yılmaz güney adam öldürdü diye ya da dostoyevski alkolikti diye eserlerini hiçe mi sayacağız. tabi ki hayır özel yaşamı verdiği eserlerden bağımsız değerlendireceğiz buna objektiflik de diyebiliriz.

    "suratımda her suç ayrı bir imza,
    benmişim kendime en büyük ceza!"

    evet şairin bir dizesi. sizler de okuyun zarar gelmez aksine memnun kalırsınız.

    yazıma usta şair can yücel'in necip fazıl için sözleri ile son veriyorum;
    - solcular necip fazıl’ı niçin okumuyor?

    + solda adam mı var, necip fazıl’ı anlayacak. hepsi dangalak...

    - necip fazıl’ın inançlı olması şiirinden değer kaybettirdi mi?

    -+necip fazıl, türkçesi çok iyi bir şair. inanç ve fikrini değiştirmesi necip fazıl’ın sanatını asla değiştirmemiştir. aslında ben kişilerin bir bütün olarak değerlendirilmesinden yanayım. kişileri kendi özel şartları içinde değerlendirmek gerekir.

    sanırım demek istediğimi can yücel daha güzel anlatılmış.

mesaj gönder