1. memleketin en ücra köşelerine kadar elbette hakim değilim ama birbirlerinden çok farklı yerlerinde bulundum, büyük bir sıkıntı olmuyor.

    islamcılardan çekiniyorsanız, boşuna endişeleniyorsunuz. insanları rencide etmeyin, ezmeyin ki ben öylesini de gördüm. elbette söyleyen ben değildim ama inanan kendinden yaşça epey büyük bir insana ''sen cahilsin, aptalsın. aptal ve cahil olduğun için inanıyorsun'' denilirken oradaydım. demem o ki uslübunuza dikkat ederek, adabınızla tartışın.

    hayatımın 7-8 yıllık döneminde ateisttim. dilim de pek durmazdı, insanlarla bu konuda konuşurdum. hiç sıkıntı yaşamadım. o dönemlerimden tanıştığım ve kırmadan dökmeden, insan gibi yaradan kavramı üzerine tartıştığım islamcı çocukları hala sevgiyle hatırlarım. bir kısmı bu konuya bir daha girmezdi ama bir bölümü her tartışmamızdan sonra kendilerince bir önce ki tartışmanın üzerinden hazırlanıp büyük bir coşkuyla yeniden tartışmaya gelirlerdi. milli maça çıkan genç oyuncu heyecanını görürdüm gözlerinde. bir de inanmayan bir insanı müslüman yapıp cennetlik olma şevki.

    ama her zümrenin fanatikleri var. fanatikler de sıkıntı değil de şiddet yanlıları var. çok da keskin konuşmayayım şimdi ben denk gelmedim.

    eğer bir sıkıntıdan çekiniyorsanız, siz esas ibadet etmeyen, dinle diyanetle pek ilgisi olmayan ama müslüman olduğunu söyleyen ve ergen ya da kafa olarak ergen kalanlardan çekinin. algıları direkt, inanmayan insanda allah, cehennem korkusu olmadığı için her şey beklenir şeklinde. allah korkusu olmadan bir insanın iyiyi, doğruyu yapma amacını taşıyacağını veya ahlaklı olacağını akılları kesmiyor. sanırım onları her türlü kötülüğü, melaneti yapmaktan alı koyan tek ama te şey azap yani cehennem ateşi ve herkesi de kendileri gibi sanıyorlar. ki o da mahalle baskısı kıvamında bir şey. fazla dikkate almaya gerek yok, koyun dötüne rahvan gitsin.

    yaklaşık 15 yıldır ateist değilim. belki de toplum ve bakış açısı değişmiştir desem zaman zaman karşımda ki insanı tartmak ya da kızdırmak, kızdırmak da demeyeyim bir seviye testi yapmak adına ateist savlarını seslendiriyorum. geçenlerde oldukça modern, hindistanlı ama müslüman bir kadına neler neler söyledim. bir sıkıntı yok.

mesaj gönder