• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.73)
Yazar neil gaiman
amerikan tanrıları - neil gaiman
hazirlanin… firtina yaklaşiyor…

yarattığı kahramanlar ve atmosferlerle hayal gücünüzü şenlendiren neil gaiman, amerikan tanrıları'nda size hem tanıdık hem de tamamen yabancı bir dünyanın kapılarını aralıyor…

amerika'da tanrılar ve mitolojik yaratıklarla yapacağınız bu müthiş yolculuk başınızı döndürecek…

geçmişte birtakım kirli işlere bulaşmış olan gölge, cezasını tamamlamak üzeredir. artık tek istediği, eşi laura'yla birlikte sessiz sakin bir yaşam sürmek ve beladan mümkün mertebe uzak durmaktır. ta ki, eşinin korkunç bir kazada hayatını kaybettiğini öğrenene kadar.

cenazeye gitmek üzere bindiği uçakta bir adamla tanışır. isminin çarşamba olduğunu söyleyen bu düzgün giyimli, yaşlı adam, gölge hakkında hiç kimsenin, hattâ kendisinin bile bilmediği şeyler anlatır ve... onu yaklaşan fırtınaya karşı uyarır. bundan böyle artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır, çünkü günlük hayatın o sakin yüzeyinin altında, amerika'nın ruhunu ele geçirmek için büyük bir savaş kopmak üzeredir.
  1. dizisinin ilk sezonunu büyük bir coşku ve beğeniyle izleyip, yine aynı coşku ile orjinal dilinden okuduğum fakat benim için büyük bir hayalkırıklığından öte gidemeyen eser!

    zaten daha önceki denemelerimden mütevellit neil gaiman'a bir önyargım, o önyargı ki neil gaiman'ın "iyi konu bulan fakat bu konuyu kötü işleyen" yazarlardan biri olduğuna dairdi, beni kitaba, dizisine karşı duyduğum tüm coşkuya rağmen temkinli yaklaşmaya itiyordu. kitabı elime aldım, kolay okunduğundan dolayı seri seri okudum, fakat dizisinin sahip olduğu imgelere, sahip olduğu o betimsel şölene, o görsel-işitsel öğelerin ahengine, kitap hiçbir, bakın altını çiziyorum, hiçbir açıdan yaklaşamamıştır. anlatımın bölük pörçüklüğü, sanki dur-kalk yapan bir araç gibi, bir hızlanıp bir duraklaması, hızlandığında da düzgünce hızlanamayıp yalpalaması... böyle bir fikre, kendisinden inanılmaz derin, inanılmaz haz verici bir edebiyat yapıtı çıkabilecek böylesi bir fikre ne büyük ihanet! artık iyice eminim ki neil gaiman yazmayı beceremeyen yaratıcı bir adamdır! eserin taslağını, senaryovari şekillerle ortaya koymalı ve geri kalanını "stil" nedir bilen zihinlere bırakmalıdır. onun bu ihanetinden sonra, kendisini yazar olarak görenleri dahi küçük görmeye varacak bir öfkeye gark oldum.

    vakit kaybı! umut ediyorum tüm olumsuzluklara rağmen dizisi çizgisini koruyacak ve kitabının onurunu kurtaracak!

mesaj gönder