• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.73)
Yazar neil gaiman
amerikan tanrıları - neil gaiman
hazirlanin… firtina yaklaşiyor…

yarattığı kahramanlar ve atmosferlerle hayal gücünüzü şenlendiren neil gaiman, amerikan tanrıları'nda size hem tanıdık hem de tamamen yabancı bir dünyanın kapılarını aralıyor…

amerika'da tanrılar ve mitolojik yaratıklarla yapacağınız bu müthiş yolculuk başınızı döndürecek…

geçmişte birtakım kirli işlere bulaşmış olan gölge, cezasını tamamlamak üzeredir. artık tek istediği, eşi laura'yla birlikte sessiz sakin bir yaşam sürmek ve beladan mümkün mertebe uzak durmaktır. ta ki, eşinin korkunç bir kazada hayatını kaybettiğini öğrenene kadar.

cenazeye gitmek üzere bindiği uçakta bir adamla tanışır. isminin çarşamba olduğunu söyleyen bu düzgün giyimli, yaşlı adam, gölge hakkında hiç kimsenin, hattâ kendisinin bile bilmediği şeyler anlatır ve... onu yaklaşan fırtınaya karşı uyarır. bundan böyle artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır, çünkü günlük hayatın o sakin yüzeyinin altında, amerika'nın ruhunu ele geçirmek için büyük bir savaş kopmak üzeredir.


  1. sürükleyici bir kurgu. kitabı anlatmak, özet geçmek biraz zor veya anlatacağınız kişinin diğer kıtalardaki tanrılara az çok aşina olması gerekli. amerikan tanrıları kitabı biraz polisiye, birazda gerilim tadı veriyor. ayrıca finali çok hızlı olmuş sanki yazar biraz daha uzatabilirmiş gibi geldi bana.
    elimdeki kitap ithaki yayınlarına ait çeviren niran elçi. sonradan edisyon için eklenen bir bölüm var neil gaiman' ın yazdığı ancak eklemek istemediği bir bölüm.

    !---- spoiler ----!

    kitap yeni keşfedilen amerika kıtasına ayak basan ilk insanların yanlarında getirdikleri tanrıları ile kıtanın yerlisi insanların tanrılarının, günümüzün yeni tanrıları diyebileceğimiz kitleleri eline almış ve artık onları yöneten teknoloji ve tv' ye karşı aralarında ki güç çekişmesini ve yaklaşan savaşın adımlarını anlatıyor. evet geçmişte uğruna savaşlar verilen, canlı insanlar kesilen, yakılan tanrılar unutuldu ve her biri devre dışı kaldı, kitap tanrıların kaosu, göz yaşını, savaşı ve ölümü istediğini anlatıyor ve tanrılar bu uğurda bir çok hileye başvuruyor.
    aslında mitoloji bilgim fazla yok kitabı okudukça öğrendiğim tanrılar oldu bu açıdan öğretici bir kitap. kitabın en arka sayfasında kitapta adı geçen tanrıların ve mitolojik canlıların kısa tanıtımları yapılmış buradan yola çıkarak çeşitli kaynaklardan detaylı bilgi edinilebilir.

    genel olarak yazar slav ve nordik tanrıları ön planda tutmuş bunun nedeni nedir bilmiyorum?
    yukarıda yazan yunan mitolojisi eksikliği eleştirisine katılıyorum, belki de neil geiman yeni yazacağı kitabında konu olarak mitolojik tanrıları işler, kim bilir odin, çarşamba ise zeus da perşembe olur.


    !---- spoiler ----!

    edit: okumak isteyen youser varsa gönderebilirim.
  2. neil gaiman'in mitoloji ile iç içe girmiş romanı. kitap amerika'da gerçek mekan tasvirleriyle daha güzel oluyor. biz bu mekanları bilmediğimiz için etkisi kayboluyor ancak fantezi ve mitoloji sevenler kesinlikle okumalı. neil gaiman'ın en çok bilinen kitabı olabilir. bir ara türkçe baskısını bulmak için epey uğraşmıştım. sora ithaki yayınları tekrar bastı. şimdi gözüm gibi bakıyorum.
    kitap amerika'ya ilk gelenlerin getirdiği eski tanrılar ile günümüzün dünyasının yeni tanrıları arasında mücadeleyi simgesel şekilde anlatıyor.
    bir de kitabı okuyanlara çok yardımcı olacağını düşündüğüm bir link paylaşayım. kitapta çok farklı mitolojilerden bir çok isim geçiyor. buraya bakıp bilmedikleriniz hakkında kısaca bilgi alabilirsiniz.

    http://www.frowl.org/gods/gods.html
  3. yakında dizisi de çekilecek olan, beğenerek okuduğum fantastik roman.

    yazarın kurguladığı dünya çok etkileyiciydi. mitolojik tanrıların gözünden modern yaşama bakış, oldukça ilgi çekici.
  4. Biraz düşünüce, kitabın konusu bir kaç cümle ile özetlemek çok zor. En azından benim yazarak anlatma kabiliyetim buna yeterli gelemeyebilir. Bir sohbet ortamında el kol hareketleri ile daha kolay anlatabilirim sanırım. Yine de denemek benim işim. Yüzyıllar boyunca insanlar Amerika'ya göç ederken zihinlerinde, düşlerinde, inanışlarında, örf ve adetlerinde ya da bir şekilde yanlarında, doğdukları yerdeki tanrıları ve diğer yaratıkları da getirmişlerdir. Kim bunlar derseniz, Horus, Osiris, Odin, Paskalya başta olmak üzere inler, cinler, elfler, leprikonlar ve aklınıza gelebilecek bütün Avrupa, Afrika, Mısır ve İskandinav tanrıları ve mitlerindeki efsanevi yaratıklar... Sadece nedendir bilmem Yunan Mitolojisi eksik bırakılmış. Ama eminim geçerli bir sebebi vardır. Neyse, işbu tanrılar ve yaratıklar yüzyıllar boyunca kendilerine inananların sundukları adaklar, hediyeler ve yaptıkları ibadet ve ayinler sayesinde hayatta kalmayı başarmışlardır. Ancak yenilenen dünyanın yeni tanrıları (AVM'ler, tv şovları, internet, cep telefonları, teknolojik diğer aletler, fast food zincirleri gibi) geldiğinden beri unutulmaya yüz tutmuşlardır ve yok olmak üzerelerdir. Dahası yeni tanrılar eskilerinin ölmesini istemektedirler. Tüm bu hengâmenin ortasına tesadüfen düşen ve sıradan bir insan olan Gölge, Odin'in yeryüzü suretlerinden olan ve tüm eski tanrıları son bir ölüm kalım savaşı için bir araya getirmek amacı ile Amerika'yı dolaşan Çarşamba'nın yanında şoför olarak işe başlar. (Bundan sonrası anlatılacak gibi değil)
    vega
  5. dizisinin ilk sezonunu büyük bir coşku ve beğeniyle izleyip, yine aynı coşku ile orjinal dilinden okuduğum fakat benim için büyük bir hayalkırıklığından öte gidemeyen eser!

    zaten daha önceki denemelerimden mütevellit neil gaiman'a bir önyargım, o önyargı ki neil gaiman'ın "iyi konu bulan fakat bu konuyu kötü işleyen" yazarlardan biri olduğuna dairdi, beni kitaba, dizisine karşı duyduğum tüm coşkuya rağmen temkinli yaklaşmaya itiyordu. kitabı elime aldım, kolay okunduğundan dolayı seri seri okudum, fakat dizisinin sahip olduğu imgelere, sahip olduğu o betimsel şölene, o görsel-işitsel öğelerin ahengine, kitap hiçbir, bakın altını çiziyorum, hiçbir açıdan yaklaşamamıştır. anlatımın bölük pörçüklüğü, sanki dur-kalk yapan bir araç gibi, bir hızlanıp bir duraklaması, hızlandığında da düzgünce hızlanamayıp yalpalaması... böyle bir fikre, kendisinden inanılmaz derin, inanılmaz haz verici bir edebiyat yapıtı çıkabilecek böylesi bir fikre ne büyük ihanet! artık iyice eminim ki neil gaiman yazmayı beceremeyen yaratıcı bir adamdır! eserin taslağını, senaryovari şekillerle ortaya koymalı ve geri kalanını "stil" nedir bilen zihinlere bırakmalıdır. onun bu ihanetinden sonra, kendisini yazar olarak görenleri dahi küçük görmeye varacak bir öfkeye gark oldum.

    vakit kaybı! umut ediyorum tüm olumsuzluklara rağmen dizisi çizgisini koruyacak ve kitabının onurunu kurtaracak!
  6. dizinin ilk sezonunu izledikten sonra oluşan merakı gidermek adına ve bilirsiniz; kitaplar, uyarlamalardan daha iyidir, mitine istinaden kitabı henüz bitirdim.
    bu eser özelinde ilk kez şöyle bir kanıya vardım. dizisi daha iyi arkadaşlar. üstteki girinin de belirttiği gibi böylesine güzel konu ancak bu kadar piç edilirdi. yine de sonuç kısmı tatmin etti mi? etti. ancak daha iyi olabilir miydi? kesinlikle.

    bunu seven bulgakov'un usta ile margarita eserine bayılır.
  7. ingiliz bir yazar olan neil gaima'ın amerika ile mitolojiyi çok iyi harmanladığı bir roman.yazar aynı zamanda, kısa zaman önce ikinci bir amerikan tanrıları kitabı yazmayı planladığını açıkladı.
  8. ardına anansi boys var. kitaba konu kimi parçanın izini sandman'de görmek mümkün.
    kısmetse dizisi de güzel olacak.
    0f