• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
sarmaşık - tolga karaçelik
angola’ya yük taşımakta olan sarmaşık gemisinin armatörü iflas eder ve gemi mısır’da alıkoyulur. kaptan ile birlikte gemide kalmak zorunda bırakılan beş kişilik mürettebatı zorlu bir 120 gün beklemektedir. bu uzun bekleyiş gergin bir hiyerarşik güç mücadelesine dönüşecektir. gişe memuru filmiyle tanıdığımız tolga karaçelik’in bu ikinci uzun metrajı prömiyerini sundance film festivali’nin yarışma bölümünde yaptı ve bu yılki altın koza film festivali’nde “en iyi yönetmen” ödülüne layık görüldü.
  1. böyle bir fimi güncel siyaset eleştirisi hatta hatta tayyip erdoğan eleştirisi olarak ele almak açıkçası canımı sıkıyor. eleştiri de olsa her şeyin sonunun buna bağlanması, onun dışında bir şey konuşulamaz olması kötü bir durum. sanki onun hayatımızın en içine girmek için verdiği çaba yetmezmiş de biz de eleştirerek, işte kınayarak, aman şöyle demiş gene böyle yapmışlarla ekmeğine yağ sürüyormuşuz gibi hissediyorum.

    filme döneyim, bu film iktidar eleştirisi içermekte midir? bolca içermektedir elbet. fakat bu sabit bir otoriteden, belirli bir ülkenin, bir kişinin iktidarından ziyade olgusal boyutta ve çok daha anlamlı geldi bana. tolga karaçelik her ne kadar "ülke siyasetinden ilham aldım." dese de ben izleyici olarak bunu böyle yorumlama hakkımı kullanıyorum.

    işlevsiz kalmış hiyerarşinin başına gelecekler muazzam ele alınmış. başta nadir sarıbacak olmak üzere tüm oyuncuları ne kadar övsek az.

    metalin buz gibiliğini ekrandan hissettim. "gemide geçen korku gerilim filmi çektik." diyen bir dolu filme de nal toplatır.

    geç bile kalmışım izlemek için, hala tereddüt edenler, erteleyenler varsa daha fazla ertelemeyin derim. şiddetle tavsiye ediyorum, son zamanlarda izlediğim en etkileyici filmlerden. trailer

mesaj gönder