• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.52)
star wars episode vii - the force awakens - j.j. abrams
serinin altıncı filmi olan star wars vi'da luke skywalker ve arkadaşlarının han solo'yu kurtarmak için tatooine'e yaptıkları yolculuğu ve mücadeleyi izlemiştik. bu bölümde oğul luke skywalker babası darth vader ile karşı karşıya gelmişti. seyirci olarak hikayenin bittiğine inanmıştık. ama star wars/yıldız savaşları efsanesi herkesi şaşırtacak biçimde geri dönüyor. bu yeni bölümde, harrison ford'un han solo'yu canlandırması hariç, seyirciyi neler beklediği ise başlı başına bir muamma! yönetmen koltuğu ise yakın dönem bilimkurgu-aksiyon sinemasının yükselen ismi j.j. abrams'a emanet.
  1. olmamış.

    disney bugüne kadar çekilmiş altı filmin ekmeğini çok güzel yemiş yaptığı bu yedinci film ile. yani ilk filmlerdeki aktörleri kendi çektiği filme de koyarak, hiçbir şey yapmayarak direkt izleyicinin beyninin nostalji merkezine sağlam darbeler vurmuş. çektiği film çok basit, sıradan, star wars felsefesi ile uzaktan yakından alakası olmayan bayağı bir film olmuş. hiç ama hiç beğenmedim. bu kadar da olmaz. keşke hiç çekmeseymiş de star wars belleklerimizde o muazzam karakteri ve kişiliğiyle kalsaymış.

    filmde belli belirsiz göndermeler/alegoriler de mevcut. hemen bahsedeyim:

    1. isyankar siyahi stormtrooper'ımız ismi "finn." aklımıza hemen huckleberry finn ve siyahi arkadaşı geliyor. siyahi karaktere "finn" ismini koyarak mark twain'in eserine gönderme yapılmış.

    2. poe ismine gelirsek, edgar allen poe - the raven aklımıza geliyor hemen. galaksideki en iyi pilotun ismini poe koyarak, edgar allan poe ve eseri the raven'a göndermede bulunulmuş. poe, the raven'ı yazdı, karga bir kuştur ve uçabilir. filmde de poe karakteri pilot ve o da uçabiliyor.

    3. başrolde seksi ingiliz aksanıyla yine güzel bir hanım kız. ingiliz asaletini yüceltmeye ve reklamını yapmaya yönelik hareketler.

    4. ve yine kötü karakterde irlanda aksanı! ne alıp veremediğiniz var arkadaşım şu irlandalılar ile? içinde ingiliz parmağı olan her filmde hırsızlar, katiller ve bilumum kötü karakterler hep irish aksanıyla konuşuyor. yere yere bitiremediniz şu irlandalıları.

    eminim daha çok vardır ama şimdilik aklıma gelenler bunlar.

mesaj gönder